‘HR dient de verkeerde heer’

7

HR-medewerkers zouden zich veel meer met de flexibele schil van werknemers binnen de organisatie moeten bezighouden. Op dit moment gebeurt dit te weinig, omdat HR de verkeerde heer dient.

Dat stelt Leo Witvliet, hoogleraar interimmanagement en flexibilisering in het novembernummer van P&Oactueel.

De flexibele schil heeft te maken met de continuïteit van de bedrijfsvoering en is dus een onderwerp waar HR zich mee bezig zou moeten houden, aldus Witvliet. ‘De laatste jaren is er van alles in de lijn gelegd, maar daar ontbreekt de tijd en kennis om hier een visie op te ontwikkelen. HR is ook wel echt een vak natuurlijk.’

Volgens Witvliet houdt HR zich te veel met het management bezig. ‘Toen het management de afgelopen jaren vroeg wat het bestaansrecht van HR eigenlijk was, kozen P&O’ers er massaal voor om het management te gaan dienen door met cijfers en geld in de weer te gaan. En dat terwijl je altijd de werkvloer moet dienen als P&O.’

Het gehele interview met Leo Witvliet is te lezen in het novembernummer van P&Oactueel. Praat mee over de flexibele schil op Twitter. Gebruik hashtag: #flexmaand.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

7 reacties

 1. Ivo Borggreve op

  Volgens mij moet je vooral de organisatie dienen. Soms de medewerker, soms de manager.

 2. jan Hoogsteder op

  HR dieNT zich met name in dit kader te richten
  Op het primaire proces binnen de onderneming.en daar is de flexibele schil dominant.

 3. schadfuwfractielid op

  Waarom moet het eerst slecht binnen de organisatie gaan. Nu worden de werknemers wel voor vol aangezien, dat geeft te denken.

 4. Thijs de Waard op

  Volgens mij wordt de flexibele schil een steeds groter en integraler onderdeel van de organisatie. Ik merk zelf dat er steeds meer behoefte komt om deze te beheersen, waar de aandacht van HR vroeger alleen op het eigen personeel gericht was.

 5. Django Hengst op

  @Thijs;
  Daar ben ik het zeker mee eens. De flexibele schil wordt vaak over het hoofd gezien, ook wij zien het terug bij grotere opdrachtgevers. Als payrollorganisatie proberen we vaak dieper/breder te kijken in de organsatie van onze klant. Payroll wordt dan een middel om een bepaald doel te bereiken.
  Niet iedere HR medewerker ziet of realiseert zich dit.

 6. Ik kan me prima vinden in de reactie van de heer De Beer op dit artikel. Waar ik de heer Witvliet wel gelijk in moet geven is dat er nog maar al te vaak het management wordt gevolgd door de P&O-er, terwijl deze hierin een kritische en adviserende rol dient aan te nemen en inderdaad, zoals de heer Borggreve stelt, het belang van de organisatie voorop dient te stellen en dus ook de rol en het belang van de medewerker in ogenschouw dient te nemen.

 7. Als hoogleraren zo orakelen dan is het geen wonder dat personeelzaken nooit HRM zal worden.
  HR dient zich te bekommeren om de kwalitatieve en kwantitatieve personeelsbezetting. Daar speelt de flexibele schil een rol in, maar op een andere manier dan de hooggeleerde heer denkt.