Hoveniers vrezen banenverlies

0

Hoveniersbedrijven vrezen dat dit jaar door bezuinigingen zeker 1150 banen in hun sector zullen verdwijnen.

Een derde van het banenverlies treft mensen in de sociale werkvoorziening. Vooral voor hen is het lastig weer aan het werk te komen, stelt branchevereniging VHG in een donderdag gepubliceerd rapport.

Een groot aantal gemeenten bezuinigt op de budgetten voor groenbeheer en de aanleg van nieuwe groenvoorzieningen. Volgens de branchevereniging gaat het in totaal om 72 miljoen euro. Voor 2012 verwacht de sector, waar 47.000 mensen werken, nog verder gaande bezuinigingen. Ook bij de provincies en de rijksoverheid staan bezuinigingen op stapel, aldus de VHG.

Uit een recente enquête van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (Coelo) onder 246 gemeenten bleek dat 70 procent verwacht te bezuinigen op groenvoorzieningen. Gemiddeld snoeien gemeenten 10 procent in het groenbeheer en 32 procent in de aanleg van nieuwe groenvoorzieningen.

Met de bezuinigingen van provincies en Rijk meegerekend, lopen de groenbedrijven zelfs 170 miljoen euro mis. Dan kan het banenverlies nog oplopen tot 3000, vreest de branchevereniging.

De sector zegt te begrijpen dat gemeenten kritisch naar de kosten kijken, maar vraagt hen wel de juiste keuzes te maken. ,,Zie groen als een renderende maatschappelijke investering en niet als louter een kostenpost. Anders vernietig je het ‘groene kapitaal’,” aldus een woordvoerder van de VHG.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.