Honderden politiemedewerkers niet onkreukbaar

0

In meer dan 650 gevallen bleken in 2011 politiemensen niet van onbesproken gedrag te zijn.

Uit een onderzoek dat de Nationale Politie woensdag publiceerde, blijkt dat in 655 gevallen sprake was van een zogeheten integriteitsschending. Daaronder vallen allerlei zaken, zoals geweld, fraude en misbruik van de eigen positie. De onderzoeken leidden tot 77 ontslagen, 73 voorwaardelijke ontslagen en 24 mensen besloten zelf weg te gaan.

In totaal deed de politie 1517 interne onderzoeken, waarbij 1715 personen betrokken waren. Er waren vorig jaar meer onderzoeken en betrokken politiemensen dan in 2010, maar daarvoor is geen sluitende verklaring te vinden, aldus de politie.

Dat iemand in de politieorganisatie een strafbaar feit heeft gepleegd, is in 122 zaken aangetoond. In 533 gevallen was sprake van plichtsverzuim. De disciplinaire maatregel die het meest voorkwam is een gesprek ofwel mondelinge waarschuwing. Het zijn niet alleen de groentjes die de fout in gaan: vorig jaar zijn er twee keer zo veel onderzoeken geweest naar politiemensen die meer dan 10 jaar in dienst waren als in 2010.

De categorie ‘geweld’ werd het meest onderzocht: 731 keer. Gevolgd door ‘misbruik van positie’ (bijvoorbeeld lekken van informatie) en ‘vermogen en bezit’ (zoals diefstal). Geweld is ook de categorie waarin het vaakst is aangetoond dat er inderdaad iets is misgegaan: 99 keer in 2011.

De ‘eigen organisatie’, de politie dus, komt het vaakst met een aanleiding voor onderzoek, namelijk in 43 procent van de gevallen. Klachten of meldingen van burgers komen daarna, met 41 procent.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.