Hoge boetes voor illegale arbeid aspergeteelster

0

Een aspergeteeltster uit Someren moet twee boetes van in totaal 283.800 euro wegens omdat ze vreemdelingen aan het werk te had zonder dat voor hen werkvergunningen waren afgegeven.

Dit heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in twee uitspraken bepaald in zaken die waren aangespannen door de aspergeteeltster. De minister van Sociale Zaken had de boetes opgelegd omdat de vrouw in strijd met de wet een groot aantal vreemdelingen aan het werk had in haar bedrijf zonder tewerkstellingsvergunningen.

De Brabantse aspergeteelster had als verweer aangevoerd dat door hoge boetes haar bedrijf in zwaar weer zou terechtkomen. Zij kon bij de rechtszitting echter geen financiële gegevens overleggen, omdat haar administratie naar eigen zeggen door de politie en justitie voor een belangrijk deel in beslag was genomen. De Raad van State liet het ontbreken van de financiële onderbouwing zwaar meewegen bij het oordeel.

Het gaat om boetes die de minister heeft opgelegd na controles op het aspergeteeltbedrijf van de vrouw in 2005 en 2006. Bij die controles werd destijds een groot aantal Polen aangetroffen die volgens de minister zonder tewerkstellingsvergunningen op haar aspergeveld aan het werk waren. Op grond van de Wet arbeid vreemdelingen is het verboden om vreemdelingen aan het werk te hebben zonder dat voor hen tewerkstellingsvergunningen zijn afgegeven. Volgens de vrouw had de minister de ene boete van € 128.000 niet mogen opleggen, en had de minister beide boetes in ieder geval moeten verlagen.

De 46-jarige vrouw is in januari 2010 door de politie aangehouden op verdenking van mensenhandel. De uitspraken van de Raad van State van vandaag hebben daar geen betrekking op en gaan uitsluitend over de boetes die de minister van Sociale Zaken aan haar heeft opgelegd.

Tegen uitspraken van de Raad van State is geen hoger beroep mogelijk.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.