Hoe we ons voelen als robots ons werk overnemen

0

Robots doen onmiskenbaar steeds vaker hun intrede op de werkvloer. Maar welke emoties roept dat op bij mensen? Michael Norton van de Harvard Business School en Adam Waytz van de Kellogg School of Management onderzochten dit.

Er wordt veel gesproken over robotisering en robots die het werk van mensen overnemen. Maar liefst de helft van de beroepsbevolking zou vervangen kunnen worden door een robot. Het blijkt dat mensen sterk emotioneel reageren op het idee dat robots werk van mensen gaan overnemen. De onderzoekers wilden weten welke emoties er spelen en of het uitmaakt of het een functie betreft waarbij je moet ‘denken’ of een functie waarbij je moet ‘voelen’.

Norton en Waytz voerden diverse experimenten uit, met steeds vrijwel dezelfde uitkomsten. Mensen voelden zich enigszins comfortabel bij robots die functies overnemen waarbij je moet denken (zoals accountancy). Er was veel meer weerstand tegen robots die werk overnemen waarbij je moet voelen, zoals het werk van een onderwijzer op de basisschool.

Echter, door een simpele reframing (herformulering) konden emotionele reacties veranderd worden. Mensen stonden minder negatief tegenover robots die onderwijstaken overnamen als de functie van onderwijzer beschreven werd als een functie waarbij vooral met getallen gewerkt moet worden in plaats van het gebruiken van empathische vermogens.

Voor organisaties zijn dit belangrijke bevindingen. Medewerkers zullen nooit wild enthousiast reageren op het inzetten van robots. Maar door robots alleen in te zetten voor werkzaamheden of functies waarvoor geen emotionele intelligentie vereist is zal de weerstand minder groot zijn.

Norton en Waytz denken dat er nog wel manieren gevonden worden om ook functies waarvoor wel emotionele intelligentie vereist is te robotiseren, zonder dat dit weerstand van mensen oproept. Zij baseren zich daarbij onder andere op het feit dat mensen sympathiseren met robots in bepaalde films. De tijd zal het leren.

Bron: HBR

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.