“Hoe laat eten we?”

0

Een doorsnee vraag met een simpel antwoord:  Om half zeven , zegt de Duitse manager tijdens zijn eerste bezoek aan Brazilië.  Beginnen we om zes uur met een gezamenlijke borrel aan de bar .

De aanwezigen knikken, sommigen al afgeleid door de berichten die oplichten op de Blackberry. Het is bijna half zes ’s middags en de werkdag in het conferentieoord loopt op zijn einde. “Wie is er in voor een voetbalwedstrijd?”, oppert een Argentijnse collega. Een instemmend geluid gonst door de zaal en hij vervolgt: “Liefhebbers over tien minuten in gepaste kleding op het veld bij het zwembad!” De kans dat de voetballers rond zes uur aan de bar staan, is klein en de verwarring bij de Europese collega’s omgekeerd evenredig groot. Gaat er nu gevoetbald of gedronken worden?

Ongedwongen aan-de-bar-hangen begint hier als de eerste gegadigde arriveert en eindigt als de laatste vertrekt en wordt rond etenstijd onderbroken voor het diner. Een hele groep verplichten om ongedwongen te zijn van klokslag zes tot half zeven, is hier raar, onnodig en volstrekt onlogisch. Aan tafel gaan daarentegen, luistert wel nauw: het is bij officiële diners gebruikelijk gezamenlijk de eetzaal te betreden en – letterlijk – tegelijkertijd plaats te nemen aan tafel. Mocht na de afgesproken tijd nog iemand ontbreken van het Latijnse team, dan leidt een indirecte, onbezorgd klinkende opmerking als “Zou Alberto wel in orde zijn?” tot de gewenste groepsactie. Ook al merkt een buitenstaander daar niets van. Als Alberto verschijnt, doe je als buitenlandse manager of je neus bloedt: de betreffende collega kan dan zonder gezichtsverlies aan tafel.

Standplaats São Paulo
Ingrid van Bussel,
Evonik Degussa Brasil Ltda.

Naar de Wereld van HR »

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.