Het belang van feng shui voor werknemers in Hong Kong

1

Op ons kantoor in Hong Kong staat op elke gang een fonteintje om te zorgen voor een goede doorstroom van energie. Spiegels, kristallen ballen, keien en planten tref je ook overal aan. Deze stimuleren de groei en rijkdom van ons bedrijf.

 

Ook staat het bureau van onze baas zo dat hij zowel de deur als het raam kan zien. Dit fenomeen wordt ook wel feng shui (spreek uit als: fang sjwie) genoemd en het betekent letterlijk  wind en water in het Chinees. Het doel van deze oude Chinese filosofie is de werkomgeving zodanig in te richten dat een harmonieuze stroming van  qi (energie) gestimuleerd wordt om zodoende de kwaliteit van leven en de financiële resultaten te verbeteren.

Veel internationale ondernemingen met vestigingen in Azië erkennen al sinds lange tijd het belang van feng shui voor hun lokale werknemers. Van de HR-manager wordt dan ook verwacht dat die minimaal een keer per jaar een feng shui-master inhuurt om de  qi te bepalen. A raison de 500 euro per uur observeert deze man onder meer de ingang van het kantoor, de kantoorindeling en de kamer van de baas. Vervolgens geeft hij advies ten aanzien van de plaats waar planten, een fontein of aquarium en spiegels kunnen worden geplaatst, dan wel herplaatst, om groei en rijkdom te stimuleren en de  qi weer in balans te brengen. Feit of fabel: feng shui is voor Hong Kongse werknemers van groot belang en als bedrijf doe je er beter aan dit te erkennen.

Standplaats Hong Kong
Marieke Bos  van den Berg, HR-Development Manager bij Kingfisher in Hong
Kong


Naar de Wereld van HR »

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Nina Elshof op

    Fijn om weer eens een leuk stukje te lezen over Feng Shui. Het is al 15 jaar mijn werk om de relatie tussen mens en omgeving te analyseren en te harmoniseren met behulp van Feng Shui. En, met verbluffende resultaten moet ik zeggen. Was Feng Shui aanvankelijk nog een zweverige ver van mijn bed show, met de komst van het Nieuwe Werken wordt er meer en meer aandacht besteed aan de kwaliteit van de werkomgeving en de invloed van deze werkomgeving op het welbevinden van de werknemer en daarmee zijn of haar prestaties. Feng Shui kan daarbij als functionele tool ingezet worden. Iets wat de Chinezen al heel lang weten…. zou hun economie daarom zo knetterhard groeien??

    Nina Elshof