Herstel arbeidsmarkt zet door

0

Het gaat steeds beter met de arbeidsmarkt. Het herstel van de werkgelegenheid zette in het tweede kwartaal verder door. Het aantal banen en vacatures steeg en het aantal mensen dat korte tijd zonder werk zat nam af. Voor mensen die al langere tijd geen werk hebben blijft de arbeidsmarkt wel lastig. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Het aantal banen nam met 19.000 toe tot 9,9 miljoen en het aantal vacatures steeg met 6000 tot 131.000 stuks. De toename van de werkgelegenheid komt vooral door uitzendkrachten. In een jaar tijd groeide het aantal banen in de uitzendbranche met 10 procent. Het aantal reguliere banen groeide de laatste vijf kwartalen ook, maar het aantal banen ligt nog steeds lager dan in 2011.

Risicogroepen

De algemene cijfers klinken dus goed, maar voor specifieke groepen blijft de groei nog achter. Zo zijn er momenteel meer langdurig werklozen dan in dezelfde periode vorig jaar. Onder hen zijn vooral 45-plussers. Van de werkloze 45-plussers zoekt 60 procent al meer dan een jaar een baan. Ook laagopgeleiden en niet-westerse allochtonen blijven vaak relatief lang werkloos.

In ongeveer de helft van de bedrijfstakken liep het aantal banen terug. In de zorg is al ruim twee jaar lang een daling in het aantal banen te zien. Vooral in de thuiszorg, verzorgingshuizen, in de gehandicaptenzorg en de kinderopvang liep het aantal banen terug. In ziekenhuizen gingen relatief minder banen verloren.

Werkloosheid 6,9 procent

Het statistiekbureau maakte eerder al bekend dat de werkloosheid in juni uitkwam op 6,9 procent van de beroepsbevolking. Volgens het CBS zaten er afgelopen kwartaal ongeveer 617.000 mensen werkloos thuis, 17.000 minder dan in het eerste kwartaal.

Bron: CBS

Lees ook: HR arbeidsmarkt in de lift en Herstel arbeidsmarkt niet in alle sectoren

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.