Herstel arbeidsmarkt niet in alle sectoren

0

Niet alle sectoren profiteren van het herstel van de arbeidsmarkt. In de financiële dienstverlening, zorg, industrie en bij de overheid verdwijnen de komende jaren naar verwachting nog duizenden banen. Enkele redenen hiervoor zijn digitalisering en bezuinigingen van de overheid.

Uitkeringsinstantie UWV rekent erop dat het aantal banen in Nederland dit jaar voor het eerst in drie jaar weer toeneemt. Maar het ingezette economische herstel is niet sterk genoeg voor een stevig banenherstel. Het UWV verwacht dat er dit jaar 38.000 arbeidsplaatsen bij komen. Wanneer je hier extra werk voor zelfstandigen en zzp’ers bij optelt, komen er zelfs 73.000 banen bij.

Vooral in de uitzendbranche komt meer werk. Maar ook in de bouw is voor het eerst in zes jaar weer plaats voor meer werknemers. Naar bepaalde beroepen is de vraag zodanig aangetrokken dat vacatures inmiddels lastig te vullen zijn. Dit geldt bijvoorbeeld voor monteurs, ICT-programmeurs, docenten, wijkverpleegkundigen, opticiens en registeraccountants.

Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie bij UWV: ‘Het tij is echt aan het keren, maar veel werkgevers blijven voorzichtig bij het aannemen van mensen.’ De groepen die het moeilijkst aan een baan komen, zijn jonge werkzoekenden met een lage opleiding, ouderen en langdurig werklozen.

Ondanks deze voorzichtigheid gaat het wel beter met de economie, ziet ook het UWV. Dit komt onder andere doordat bedrijven weer meer durven investeren. Dit vertaalt zich in een verbetering op de arbeidsmarkt.

Voor 2016 gaat het UWV uit van een verdere groei, met 54.000 banen voor werknemers. De voorspelde toename is nog wel bescheiden vergeleken met de afname van het aantal banen gedurende de crisis. Sinds 2008 is het aantal arbeidsplaatsen met ongeveer 300.000 teruggelopen.

In de crisis is tevens het aantal lopende WW-uitkeringen explosief gestegen, van 161.000 in oktober 2008 tot 441.000 eind vorig jaar. Aan die ontwikkeling komt nu voorzichtig een eind. Het UWV rekent erop dat het aantal mensen in de WW eind volgend jaar weer net onder de grens van 400.000 komt.

Bron: UWV

Lees ook: ‘Arbeidsmarkt niet meer van deze tijd’ en Trends op de arbeidsmarkt

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.