Herbeoordeling UWV voor duizend zzp’ers

0

Zeker duizend zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) willen dat het uitkeringsinstituut UWV opnieuw naar hun zaak kijkt.

De betrokkenen zijn het niet eens met een aan hen opgelegde terugvordering en eventueel boete, omdat de informatie over hun werkuren niet zou kloppen. In totaal benaderde het UWV drieduizend zzp’ers die daarmee te maken hadden gekregen.

Dat blijkt uit een brief die minister Donner (Sociale Zaken) vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het probleem draait om een deel van de ongeveer 27.000 mensen die tussen 2004 en 2006 vanuit de WW als zelfstandige zijn begonnen. Toen de bestanden van het UWV en de Belastingdienst werden gekoppeld, bleek dat een aantal mensen bij deze instanties verschillende werkuren had opgegeven. Dat leidde in zo’n drieduizend gevallen tot een terugvordering.

Onlangs bleek uit een rapport van de Nationale Ombudsman echter dat werkcoaches van het UWV zelf de zzp’ers mogelijk verkeerd hadden voorgelicht. De Tweede Kamer eiste via een motie van de SP dat de minister een en ander zou rechtzetten.

Donner schrijft nu dat hij met het UWV afspraken heeft gemaakt om de dossiers ruimhartig te herbeoordelen. Dat gebeurt door UWV-medewerkers die nog niet eerder bij de dossiers betrokken waren. Het team staat onder leiding van een externe deskundige. Bij twijfel over de juistheid van de gegeven voorlichting, valt het besluit uit in het voordeel van de zzp’er. De deskundige heeft daarin het laatste woord, aldus Donner, die vindt dat hij met deze oplossing teggemoetkomt aan de wens van de Tweede Kamer.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.