HEMA België voor rechter wegens hoofddoek

4

De winkelketen HEMA wordt in België voor de rechter gesleept omdat een werkneemster wegens haar hoofddoekje werd ontslagen.

Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding (CGKR) dagvaardt het Nederlandse concern.

HEMA stuurde de moslima, die werkte in de vestiging in Genk, een jaar geleden weg na klachten van klanten over haar hoofddoek. Het CGKR heeft meerdere keren met het bedrijf aan tafel gezeten om oplossingen te zoeken, maar dat bleek niet mogelijk, aldus CGKR-directeur Jozef De Witte dinsdag in Vlaamse media.

Na overleg met de vakbond en met instemming van de moslima, is besloten om naar de arbeidsrechter in Tongeren te stappen. Volgens De Witte gaat het niet om de HEMA op zich. Hij zegt ,,principiële duidelijkheid" te willen hoe ver bedrijven kunnen gaan die ,,neutraliteit” willen uitstralen.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

4 reacties

 1. Ga zo door Hema, ik wou dat er meer bedrijven zich zo principieel neutraal zouden opstellen. Ik mag ook niet werken met een pet op in een winkel, waarom dan wel met een hoofddoek.

 2. Voor de rechter ermee! Iedereen moet vrij kunnen zijn; qua geloofsovertuiging en al helemaal qua kledingdracht!

 3. @FF
  wat een onzin. Een bedrijf moet toch zelf kunnen bepalen wat zij willen uitstralen. Het moet alleen wel dat doel hebben en niet hoofddoeken weigeren omdat je niet met moslims wil werken. Maar vrij zijn que kledingdracht…dan moet je ergens werken waar dat kan! Er zijn genoeg beroepen met uniformen enzovoort, moet daar ook iedereen maar kunnen dragen wat hij wil? Je MAG ergens werken, het moet niet.

 4. Belgi? is een ander land dan Nederland met andere gewoonten, normen en waarden.
  Het zou me zwaar tegenvallen als de rechter zijn uitspraak positief laat uitvallen richting Hema.
  E?n Europa…..? Discrimininatie op basis van godsdienst of geloofsovertuiging…?
  Kijk eens in Amsterdam: Zuid- Oost en Bos en Lommer…
  Iedereen moet tegenwoordig werken anders kom je in de goot terecht..
  Niet te kortzichtig doen hoor..!