Helft techniekstudenten wil naar buitenland

0

Slechts 49 procent van de studenten aan drie Nederlandse technische universiteiten, wil na de studie in Nederland werken. Dat blijkt uit onderzoek onder 1300 studenten door ASML. In tegenstelling tot Duitse en Belgische studenten, hebben de Nederlandse toekomstige technici nog een beperkt zicht op hoe hun toekomstige loopbaan er uit gaat zien.

Chipfabrikant ASML wenste graag inzicht in de aansluiting tussen technische opleidingen en de arbeidsmarkt, en in het toekomstbeeld van studenten. Het bedrijf deed daarom onderzoek onder 1300 studenten van de TU/e, TU Delft, Universiteit Twente, KU Leuven (België) en RWTH Aachen (Duitsland).

Buitenland
Studenten aan de drie Nederlandse technische universiteiten in Eindhoven, Delft en Enschede willen na hun studie bij voorkeur in het buitenland aan de slag. Slechts 49 procent wil binnen Nederland werken. Een groot aantal (31 procent) denkt binnen Europa te blijven en een kleine groep (10 procent) overweegt de Verenigde Staten of Azië.

Doorstuderen
Tweederde van de ondervraagde studenten is van plan om na de studie aan het werk te gaan, terwijl 19 procent nog verder wil studeren. Driekwart van de studenten heeft nog geen idee wat voor werk zij na hun studie precies willen gaan doen. Belgische en Duitse studenten hebben hier meer zicht op.

Aanmeldingen
De registratiecijfers voor het schooljaar 2013-2014 laten een positief beeld zien. Het aantal aanmeldingen voor een technische opleiding in Nederland is met maar liefst 20 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar.

Bij de keuze van het meest geschikte bedrijf, laten studenten zich vooral leiden door de oplossingen en producten waaraan gewerkt wordt gevolgd door carrièremogelijkheden en imago. Opmerkelijk is dat onder Duitse studenten duurzaamheid een veel belangrijkere rol speelt bij de keuze voor een bedrijf dan in Nederland.

Bron: ASML

 

 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.