Helft beroepsbevolking vervangen door robot

1

Volgens technologie-adept Adario Strange wordt nog steeds smakelijk gelachen om het idee dat robots mensen overbodig maken. Dat wordt afgedaan als science-fiction. Maar CPG Grey laat in een goed gedocumenteerde video zien dat robots wel degelijk het werk van mensen kunnen overnemen.

In de video “Humans Need Not Apply” laat Grey overtuigend zien hoe in de nabije toekomst bijna de helft van de beroepsbevolking vervangen kan worden door robots. Dit leidt tot massawerkloosheid.
Grey laat zien, ondersteund door statistieken en voorbeelden van huidige ontwikkelingen, dat software en automaten geleidelijk het werk van mensen overnemen. Zo geleidelijk dat we eigenlijk niet doorhebben dat het gebeurt.

Grey gebruikt onder andere de volgende analogie om zijn punt te maken: Paard en wagen in 1900 versus de moderne auto. Het paard wordt door historici beschouwd als een werktuig dat een grote rol speelde bij de vooruitgang van de mensheid. Echter, in enkele jaren tijd werd het paard vervangen door auto’s. Net zoals straks mensen vervangen zullen worden door robots.

Veel wetenschappers en arbeidsmarktdeskundigen stellen dat robotisering nieuwe werkgelegenheid schept en dat er andere banen komen voor mensen die vervangen worden door robots. Immers, zo is de gedacht, robots zijn niet creatief en kunnen niet zelf denken. Dat is voorbehouden aan mensen. Volgens Grey is dit een misvatting.

Niet alleen fysiek werk zal overgenomen worden door robots. Ook juridisch werk, medisch advies, het maken van muziek, schilderen en artikelen schrijven kan overgenomen worden door robots. Robots worden nooit moe, verwerken sneller informatie, zijn nauwkeuriger en laten zich niet afleiden door emoties of externe omstandigheden. Zo wordt reeds volop getest met de zelfrijdende auto. Verzekeringsbedrijven schijnen hier blij mee te zijn, want zelfrijdende auto’s maken geen fouten. Chauffeurs moeten in de toekomst vrezen voor hun baan.

Grey geeft ook nog het voorbeeld van IBM’s supercomputer Watson. Deze computer versloeg iedereen bij kennisquiz Jeopardy. Dat was echter slechts bijzaak. Computer Watson is ‘in het dagelijks leven’ arts. De beste ter wereld. Hij luistert naar de klachten van mensen en stelt dan een (meestal) accurate diagnose.

Volgens Grey gaat in de toekomst 45% van de beroepsbevolking vervangen worden door robots. Niet alleen laagopgeleiden, die repetitieve taken uitvoeren, maar ook artsen, advocaten, journalisten en ambulancechauffeurs worden vervangen door een automaat.
Bron: Mashable

Wil jij weten hoe je als HR het beste kunt inspelen op een digitale werkomgeving? Kom dan naar het congres HR goes digital

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie