Heerts: bezuinigingspakket voor ons van tafel

0

De extra bezuinigingen van 4,3 miljard euro en de plannen voor de nullijn voor personeel in de zorg zijn wat betreft FNV-voorman Ton Heerts van tafel. Dat zei Heerts dinsdagochtend in reactie op vragen uit de Tweede Kamer over het sociaal akkoord.

De nullijn zal volgens Heerts ook niet zomaar terugkomen. ‘Die nullijn is van tafel voor 2014 en over een nieuwe situatie willen wij het nu niet hebben.’ Namens de Stichting van de Arbeid stelde Heerts dat er in een nieuwe situatie opnieuw zal worden gesproken, bijvoorbeeld als het kabinet deze zomer opnieuw kijkt hoe Nederland er financieel voor staat. ‘Wij willen het hebben over het vertrouwen. De cijfers zijn belangrijk maar daar moet u het woensdag maar met het kabinet over hebben.’ Ook Niek Jan van Kesteren van VNO-NCW stelde dat augustus vroeg genoeg is.

Werkgevers en werknemers willen verder kijken dan de begroting voor 2014. ‘Wij willen ook heel graag dat op termijn een aantal dingen anders gaan, dat de economie gaat groeien en dat er banen behouden blijven en bijkomen. Wij denken dat we nu een aanzet hebben gegeven voor hervormingen die daar belangrijk voor zijn’, aldus Heerts. En: ‘Ik hoop in 2020 dat we een sterk dalende werkloosheid hebben en mensen met een beperking aan de slag hebben.’

Het gesloten sociaal akkoord bevat volgens hem een duidelijke visie waar sociale partners richting 2020 naartoe willen, waarbij een aantal zaken grondig hervormd zal worden. Zo gaf Heerts in het gesprek met de Kamer aan dat hij in 2020 de regie over de WW en andere werknemersverzekeringen terug wil hebben bij de sociale partners. Volgens hem heeft ‘de overheid zich op dat vlak onbetrouwbaar getoond.’

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) wil advies van de Sociaal-Economische Raad (SER) over de nieuwe constructie van de WW, aldus zijn zegsman. In het sociaal akkoord wordt de WW (nu maximaal 38 maanden) beperkt tot 24 maanden, maar daarna aangevuld via cao-afspraken. Werknemers moeten weer premie gaan betalen en ook werkgevers betalen mee.

(c) ANP 2013 alle rechten voorbehouden

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.