Haagse diplomaten misbruiken personeel

0

Arbeidskrachten van een aantal ambassades in Den Haag worden onderbetaald, misbruikt en zelfs opgesloten.

Dat blijkt uit gesprekken die de Wereldomroep en dagblad Trouw met personeel van ambassades hebben gevoerd.

Veel ambassades hebben Aziatisch personeel in dienst. Ze zouden volgens advocate Antoinette Vlieger het paspoort van hun werknemers afpakken. Bovendien laten de ambassades de arbeidskrachten zeven dagen per week werken.

Vlieger voerde gesprekken met 150 dienstbodes, die volgens haar slachtoffer zijn van moderne slavernij en mensenhandel. Het ministerie van Buitenlandse Zaken greep dit jaar twee keer in, omdat loon van ambassadepersoneel niet werd uitbetaald.

Marokkaanse ambassade
De Marokkaanse ambassade in Den Haag kwam twee weken geleden ook al in opspraak. Medewerkers van de ambassade gaan actievoeren, omdat een deel van hen een salaris krijgt dat onder het wettelijk minimum ligt.

Volgens Abvakabo houdt Marokko zich niet aan het Nederlandse arbeidsrecht. Zo zouden zieke medewerkers op hun salaris worden gekort, wordt vakantiegeld niet uitbetaald en ontvangen werknemers niet altijd het loon dat op hun loonstrookje staat.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.