Grote rol kennisbemiddelaars in ‘war for talent’

0

Het zijn vooral de zelfstandig professionals (ZP’ers) die de flexibilisering van de arbeidsmarkt voor hun rekening nemen. Deze groep is sterk aan het groeien. Volgens de Kamer van Koophandel zijn er 700.000 ZP’ers in Nederland en daar komen er dit jaar naar verwachting weer 100.000 bij.

Dit wordt mede in de hand gewerkt door grote bedrijven als IBM, waar het personeelsbeleid getransformeerd wordt door het verschuiven van de focus: van vaste dienstverbanden naar flexibele inzet. De wet- en regelgeving in Nederland loopt echter nog ver achter op deze snelle flexibilisering van de arbeidsrelaties.

Aanpassingsvermogen
Zowel aan de vraag- als aan de aanbodzijde vergt dit aanpassingsvermogen. Enerzijds vragen zelfstandig ondernemers zich af hoe het met hun arbeidsvoorwaarden staat, terwijl ze steeds opnieuw op zoek moeten naar een volgende opdracht. Anderzijds proberen HR-managers talent binnen te halen en te behouden en proberen managers de kennisoverdracht binnen het bedrijf intact te houden. Dit in een periode die gekenmerkt wordt door een toenemende talent shortage en de opkomst van de jongste generaties op de arbeidsmarkt die anders tegen werk aankijken dan de generaties voor hen en bijvoorbeeld de werk-privébalans zeer belangrijk vinden.

Slimmer ondernemen
Door de achterstand in de wet- en regelgeving is het voor een ZP’er niet eenvoudig om zaken als juridische bijstand, ziektekostenverzekeringen en pensioen goed geregeld te krijgen. Het hebben van geen vaste baan impliceert voor hen discontinuïteit van inkomsten. Dit brengt onzekerheid en verhoogde risico’s met zich mee. Hierdoor kunnen bovenstaande zaken, indien überhaupt al mogelijk, vaak alleen tegen de hoofdprijs geregeld worden. Het is dan ook zaak dat de zelfstandig ondernemers slimmer gaan ondernemen en hierin ondersteund worden.

Nieuwe rol HR-managers
Door de flexibilisering van de arbeidsmarkt verandert ook de rol van de HR-manager. Deze krijgt het steeds drukker. Wanneer een flexkracht niet naar verwachting presteert en er naar vervanging moet worden gezocht, start voor de HR-manager het aannameproces opnieuw. Van geschikte kandidaten zoeken tot en met het vastleggen van contracten. Dit terwijl de omloop van flexibele medewerkers toch al hoog ligt, omdat de opdrachten vaak van korte duur zijn.

Boeien en binden
Daarnaast hebben managers een extra uitdaging gekregen; het stimuleren van de betrokkenheid van de zelfstandigen bij de opdrachtgever. Dit is niet gemakkelijk, want de nieuwste generaties zelfstandig ondernemers, Generatie Y en Z, houden niet van hiërarchische structuren. Zij streven naar afwisseling, flexibiliteit en zelfontplooiing.

Ondersteuning door kennisbemiddelaars
Bedrijven die bemiddelen in het bij elkaar brengen van de opdrachtnemers en opdrachtgevers kunnen een deel van de taken van de HR-manager uit handen nemen. Taken zoals ondersteuning in loopbaanbegeleiding met verschillende ontwikkelpaden, opleiding, beloning en zaken als acquisitie, facturering, administratie en belastingaangifte.

Hiermee zijn ook de zelfstandig ondernemers beter af. Voor hen betekent deze outsourcing van HR-activiteiten naar externe kennisbemiddelaars, dat ze meer gewaarborgd zijn van onder andere tijdige betaling en juridische bijstand. Daarnaast weten de kennisbemiddelaars het beste wie de drager van bepaalde kennis en kunde is, omdat zij de historie en de ambitie van de ZP’ers kennen.

Rick Kruiswijk, algemeen directeur HeadFirst

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.