Grote bedrijven worstelen met Participatiewet

3

Grote bedrijven als DSM worstelen met de Participatiewet, zo stelt Ellen Kuppens, HR-directeur bij DSM tegenover het Financieele Dagblad.

DSM stoot steeds meer niet-kerntaken af en werft vooral veel hoogopgeleide R&D-toptalenten. ‘We geloven best in de goede intentie die achter de Participatiewet zit. Maar wij zijn in de top van de arbeidsmarkt aan het rekruteren en dan wordt er opeens van ons verwacht dat we helemaal aan de onderkant weer gaan beginnen.’

Dat het zonder niet-kerntaken lastig wordt iets voor arbeidsgehandicapten te betekenen, wil niet zeggen dat DSM zich niet inzet om mensen met een arbeidsbeperking aan het werk te krijgen. ‘Wij zijn nu bezig met Wajongers, in het topsegment. Jongeren met een autistische stoornis, gecombineerd met hoge intelligentie. Die kan ik goed gebruiken bij R&D, bij IT of in een financiële omgeving. Ons doel, dertig plaatsingen dit jaar, halen we zeker,’ aldus Kuppens tegenover het FD. ‘Maar dan zijn we er nog lang niet: de opdracht is 5 procent op 5000 man. We gaan vooral moeite krijgen met mensen die echt begeleiding nodig hebben. Daar is geen capaciteit voor.’

Bron: Financieele Dagblad

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

3 reacties

 1. Loul Fredrix op

  Zie quote eerder nieuwsbrief van P&OActueel

  Quotumwet
  Ook als de Quotumwet in werking treedt, zullen detacheringen meetellen. Deze wet verplicht grote werkgevers om een vast percentage van hun personeelsbestand te laten bestaan uit mensen met een arbeidshandicap. De wet treedt alleen in werking als de afspraak om 125.000 extra banen te realiseren niet wordt gehaald.

  Opties voor DSM:
  Zelf bij DSM gewerkt en kan me voorstellen dat we middels job-carving , functie differentiatie en out of the box denken, toch wel 5% van het Personeelsbestand kunnen invullen door medewerkers met andere mogelijkheden.
  Zeker als een detachering ook meetelt , moet dat kunnen lukken.
  M.n. de uitbestede taken, zullen dan weer als DSM activiteit moeten worden ge-oormerkt en dan zijn er voldoende plekken.
  In het geval van mensen en met een arbeidsbeperking gaat het OOK over HOOG opgeleide mensen die ook voor DSM zeer waardevol kunnen zijn en binnen een voor hun ( geselecteerde) taak/functie helemaal geen arbeids-beperking hoeven te hebben .( zelf voordelen)
  Bewust niet gehandicapten noemen , maar ga uit van ’n beperking met heel veel andere mogelijkheden welke we kunnen inzetten en waarderen
  ( loonwaarde).Ook de no-risc status is natuurlijk een voordeel en dus geen belemmering in de arbeidsvoorwaarden
  Ben benieuwd naar reacties en graag bereid hierin mee te denken .
  Lou Fredrix
  TRIGOS Support
  Tel. 06-53193920

 2. Hans Leenders op

  Op zich is het toch merkwaardig dat een grote werkgever als DSM nu al preventief begint te kreunen en te zuchten in het zicht van de Participatiewet, die notabene nog niet in werking is getreden. Natuurlijk snap ik dat je in een tech-omgeving minder laagwaardig werk hebt, maar laten we tegelijkertijd de opgave ook eens realistisch bekijken: DSM heeft 5000 medewerkers, dat zijn beslist niet allemaal academen en hbo-ers. De na te streven doelstelling is 250 arbeidsgehandicapten in dienst, daarvan worden dit jaar al 30 arbeidsplaatsen gerealiseerd, resteert er een groei van 220, in de periode tot 2021 (!).

  Met de participatiewet hebben we als samenleving uitdrukking gegeven aan onze opvatting dat bedrijfsleven en overheid er aan bij moeten dragen dat arbeidsgehandicapten in zo regulier mogelijke banen werkzaam kunnen zijn. Werkgevers kunnen zich niet onttrekken aan deze verantwoordelijkheid. Het bedrijfsleven is er voor de samenleving, de samenleving is er niet voor het bedrijfsleven, ook al zou je dat niet altijd zeggen. Juist een bedrijf als DSM dat zich zo voor laat staan op duurzaamheid ( CEO Sijbesma in 2013: Er zou maar één manier moeten zijn om je bedrijf te runnen, en dat is op een maatschappelijk verantwoorde manier.?) zou daar een voortrekkersrol in moeten nemen, in plaats van nu al te verzuchten dat ‘men best wel gelooft in de goede intenties achter de Participatiewet, maar…..)

 3. Laura van Luipen op

  In het FD van 4 augustus geeft ook Hans Dijkman (HR-directeur Philips) zijn genuanceerde visie op het quotum. Het in dienstnemen van mensen die niet in staat zijn zelfstandig het minimumloon te verdienen is nastrevenswaardig. We moeten echter wel blijven kijken of de wijze waarop dit nu wordt gestimuleerd/afgedwongen (met de verplichtingen en boetes van de Participatiewet als stok achter de deur) wel haalbaar is in de praktijk.