Groot metaalpensioenfonds benaderd door DNB

0

Ook het pensioenfonds PME voor de metalektro, met ongeveer 148.000 gepensioneerden, is door De Nederlandsche Bank (DNB) benaderd voor een gesprek over het mogelijk verlagen van de uitkeringen.

Vakbondsbestuurder Jos Brocken van FNV Bondgenoten in de sector, waartoe scheepswerven, machinefabrieken tot de fietsenindustrie behoren, zei donderdag verrast te zijn over de gang van zaken.

PME behoort tot de oorspronkelijk achttien fondsen die eerder wegens de financiële crisis in een herstelplan moesten opnemen dat eventueel ,,afstempelen” van uitkeringen nodig is om de buffers op orde te krijgen. Op de website van het fonds staat dat DNB wil bepraten of al op 1 januari 2011 extra maatregelen nodig zijn. PME ziet geen noodzaak tot korting, omdat het zou voldoen aan het herstelplan dat was goedgekeurd door DNB.

Brocken zegt dat nu onduidelijk is of de PME behoort tot de veertien fondsen, waarvan DNB en demissionair minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) deze week zeiden dat ze mogelijk binnen enkele maanden moeten overgaan tot de pijnlijke maatregel. De vakbondsbestuurder is verbaasd over de onzekerheid die nu ontstaat.

Volgens Brocken is PME een behoorlijk vergrijsd fonds en ligt de gemiddelde leeftijd van het personeel in de metalelektro relatief hoog. Hij wees erop dat het pensioenfonds momenteel ongeveer evenveel gepensioneerden telt als actieve deelnemers, ofwel werknemers, die met werkgevers bijdragen aan de opbouw van het fonds.

Ondanks de vergrijzing voldoet PME volgens Brocken aan het herstelplan, maar gooit de dalende rente roet in het eten. Volgens het plan zou nu de dekkingsgraad ongeveer 96 procent moeten bedragen. Het fonds stelt op de website dat hieraan ruim een week geleden werd voldaan, maar door de lagere rente is dit naar 93 procent gezakt. ,,PME is van mening dat deze dagkoersen geen aanleiding moeten vormen tot drastische maatregelen, zolang er nog alternatieven voor herstel zijn”, aldus het fonds.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.