Groei payrolling zet door

3

Het aantal payroll-krachten op de Nederlandse arbeidsmarkt blijft de komende jaren naar verwachting toenemen, aldus recent onderzoek van EIM in opdracht van de Vereniging Payroll Ondernemingen (VPO).

De onderzoekers verwachten dat er in 2012 bijna 180.000 payroll-krachten aan het werk zullen zijn. Volgens de VPO waren er in 2009 144.000 mensen aan het werk op payroll-basis.

Marktverdeling
In de marktverkenning werd onderzoek gedaan, onder ruim duizend zowel bestaande als potentiële gebruikers, naar de bekendheid, markt en marktpotentie van de payroll-services in Nederland. Het blijkt dat het gebruik van payroll-services het grootst is in de sectoren ICT (19,3 procent van alle werkgevers in die branche), overige dienstverlening (14,2 procent) en landbouw, bosbouw en visserij (14,1 procent).

Horeca grootgebruiker
Claes: ‘Niet alleen in de genoemde sectoren, maar ook in andere sectoren wordt steeds meer gebruikgemaakt van payrolling. Als gebruik wordt gemaakt van payroll-service dan hebben de sectoren horeca (50,4 procent van het totale personeelsbestand), cultuur, sport en recreatie (34,7 procent) en de groot- en detailhandel (29 procent) de meeste payroll-krachten in dienst. ‘

Motieven gebruik payroll-service
Claes: ‘Het belangrijkste motief is het uitbesteden van de salaris- en personeelsadministratie. Maar liefst 66 procent van de ondervraagden geeft dit motief als belangrijkste aan voor het inzetten van payroll-krachten.’ De motieven voor het gebruik van payroll zijn ook getest via stellingen. Op de stelling ‘Payrolling ontzorgt en beperkt de administratieve lasten’ reageerde 62,5 procent dat ze het daarmee eens is.

Misvattingen
Bijna twee derde van de Nederlandse werkgevers is bekend met het begrip payrolling. ‘Alleen niet alle werkgevers hebben altijd een goed beeld wat payrolling nu precies omvat’, aldus Claes. Uit het onderzoek blijkt dat ‘het uitbesteden van de loonadministratie aan de accountant’ of ‘een soort boekhoudprogramma’ veelgenoemde misvattingen zijn over payrolling. Jeu Claes legt uit: ‘Payrollen is het ter beschikking stellen van werknemers aan opdrachtgevers, waarbij opdrachtgevers zelf verantwoordelijk zijn voor de werving, selectie en begeleiding van werknemers. Het is de taak van de VPO om het begrip payrollen uit te blijven leggen. Onderzoeken zijn daarom erg belangrijk. Wij krijgen hierdoor beschikking over steeds meer specifieke cijfers en kennis.’

De toekomst van payrolling
Volgens Jeu Claes brengt het voorspellen van de toekomst van payrollen verder dan een paar jaar onzekerheden met zich mee. ‘Er zijn tal van ontwikkelingen die van invloed zijn op de omvang van het aantal payroll-krachten in Nederland. Als de markt zich blijft ontwikkelen zoals die dat nu doet, dan verwachten we dat in 2015 ongeveer 218.000 banen zijn ingevuld op payroll-basis. Dat is 3,1 procent van het totaal aantal banen in Nederland.’

Download het complete EIM-onderzoeksrapport »

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

3 reacties

 1. Nicole Dols op

  Beste Jan,

  Het heeft vrij weinig te maken met uitzenden en/of binding met je werknemers. Het enigste wat uit handen wordt genomen is de salarisadministratie voor de werkgever. De werknemer heeft een reguliere sollicitatieprocedure en ook een contract via het bedrijf zelf alleen ontvangt de werknemer zijn salaris via een andere organisatie. Als er problemen ontstaan op de werkvloer is de werkgever zelf verantwoordelijk en niet de payroll organisatie.

 2. Jan Hoogstraten op

  Mooi wanneer je geen binding wilt met de werknemers.
  Payrolling is een makkelijke wijze van verlonen maar wat wanneer er op de werkplek problemen ontstaan. ?
  Is het niet een afgeleide vorm van uitzenden

 3. De term payrollen wordt voor veel uitbestedingsconstructies gebruikt. Soms ook voor het alleen uitbesteden van de salarisadministratie. De meest vergaande payrollvariant is het volledig uitbesteden van het formele werkgeverschap aan het payrollbedrijf. De werknemer staat dan ook echt op de loonlijst van het payrollbedrijf. Juist bij deze constructie moet men er voor waken dat het niet verkeerd gaat op het gebied van bijv. bedrijfsongevallen (de inlener blijft ook aansprakelijk!); loon(onder)betaling; (niet)afdrachten aan de fiscus en bij ontslag. Kijk naar de NEN-certificering van het payrollbedrijf. Meer info: steunpuntarbeidszaken.nl.