Gezocht: meer topvrouwen

0

Dertien vooraanstaande wervingsbureaus voor directieleden en bestuurders gaan zich inzetten om meer vrouwen benoemd te krijgen in de top van het bedrijfsleven. Daartoe ondertekenen zij vrijdag 6 maart een speciale code tijdens het jaarlijkse ’topvrouwenontbijt’. Dat evenement wordt ieder jaar gehouden ter ere van Internationale Vrouwendag (8 maart).

De ondertekenaars beloven onder meer te streven naar een minimum percentage vrouwen op de ‘long lists’ voor bepaalde posities. Ook zullen ze vrouwelijke kandidaten tijdens het wervingsproces goed begeleiden. Partijen die een handtekening zetten onder de code zijn onder meer Chasse Executive Search, Holtrop Ravesloot en Yess International Consultants.

Het opstellen van het document is een initiatief van Stichting Talent naar de Top, een organisatie die zich in Nederland hard maakt voor meer vrouwen op topposities. In het verleden toonden onderzoeken van die organisatie aan dat steeds meer vrouwen hoge bestuursfuncties bekleden, maar dat dit er nog veel minder zijn dan het aandeel van 30 procent waar de overheid naar streeft.

Vrijdag is er meer aandacht voor de situatie van vrouwen op de arbeidsmarkt. Vrouwennetwerk WOMEN Inc. zegt bang te zijn dat vrouwen de dupe worden van de stijgende zorgdruk voor burgers.

Volgens de organisatie zijn veel Nederlanders komende jaren flink meer tijd kwijt aan bijvoorbeeld het verzorgen van zieke of hulpbehoevende ouders of andere familieleden. Dit komt door de vergrijzing en past ook bij de door het kabinet gestimuleerde participatiesamenleving.

In de praktijk komen veel van deze mantelzorgtaken bij vrouwen terecht, stelt WOMEN Inc. En dit zorgt bij hen voor veel stress en de zorg kan soms lastig worden gecombineerd met hun werk. Het risico bestaat dat werkgevers vrouwen om deze reden straks minder snel een vaste baan aanbieden. WOMEN Inc. wil de problematiek nu onder de aandacht brengen om te voorkomen dat de economische zelfstandigheid van vrouwen hier onder lijdt.

Bron: ANP

Lees ook: Meer vrouwen in topfunctie door flexibel werken en Tekst in vacature kiest al voor man of vrouw

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.