Gemeenten klem bij situatie rond WSW

0

Gemeente zitten in het nauw bij de situatie rond de sociale werkplaatsen. De werknemers dreigen met acties om cao-eisen kracht bij te zetten, maar het Rijk stelt niet het geld beschikbaar om aan hun eisen tegemoet te kunnen komen.

Dat lieten 23 gemeenten woensdag weten aan rechter Roel Paris in Den Haag. Ze vinden dat het Rijk 38 miljoen euro beschikbaar moet stellen om ervoor te zorgen dat de 100.000 werknemers in de sociale werkplaatsen in de pas blijven lopen met de gestegen lonen en prijzen.

Bovendien eisten ze in een kort geding tegen de Staat nog eens een bedrag van 120 miljoen euro, omdat de gemeenten anders niet in staat zouden zijn om aan hun verplichtingen te voldoen.

Volgens de raadsvrouw van de Staat, Sandra van Heukelom, wordt de soep niet zo heet gegeten als die werd opgediend door de gemeenten. De korting van 120 miljoen en het achterwege laten van de zogeheten loon- en prijsbijstelling waren al in september aangekondigd en zijn vastgelegd in besluiten van 15 oktober.

De gemeenten hadden dus allang naar de bestuursrechter kunnen stappen, maar willen halverwege dit jaar een spoeduitspraak van de rechter. Zij vindt het niet aannemelijk dat de gemeenten op korte termijn in geldnood komen door de bezuiniging.

Rechter Paris besluit donderdag of hij zal oordelen in deze zaak. Dan wordt ook duidelijk of het kort geding maandag wordt voortgezet.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zit bij de cao-onderhandelingen als werkgever aan de tafel met de vakbonden. De VNG probeert in goed overleg met het Rijk tot een oplossing te komen als er problemen zijn. Dan is het lastig om je gesprekspartner voor de rechter te dagen, aldus de raadsman van de 23 gemeenten, Jaap Sijmons.

Volgens hem kan staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken) niet met de mond belijden dat de werknemers in de sociale werkvoorziening recht hebben op vrije cao-onderhandelingen, als het Rijk niet de bijbehorende kosten vergoedt aan de gemeenten.

Er zijn al estafette-stakingen in verschillende gemeenten, aldus Sijmons. Volgens hem hebben de gemeenten daardoor nu schade en hebben ze dus belang bij een snelle uitspraak van de rechter.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.