Gemeenten bezuinigen op personeel

0

De Nederlandse gemeenten gaan de komende vier jaar snijden in de kosten van het ambtenarenapparaat.

Dat blijkt uit de ledenpeiling van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Ook subsidies voor sport, cultuur en recreatie gaan volgens de peiling op de schop.

In ruim negentig procent van de gemeenten is er na de verkiezingen van begin maart inmiddels een coalitieakkoord bereikt. In totaal moeten de gemeenten ongeveer tien procent bezuinigen op hun totale budget. ,,Gemeenten ontkomen er ook niet aan het met een beetje minder te doen”, aldus een zegsman van de VNG.

Van de grote steden bezuinigt Rotterdam het meest resoluut. Als onderdeel van de totale bezuinigingen van 250 miljoen euro schrapt de havengemeente onder meer duizend arbeidsplaatsen.

In Amsterdam moet het verminderen van het aantal ambtenaren en het terugdringen van de bureaucratie de gemeente ongeveer 91 miljoen euro opleveren. Het coalitieakkoord in de hoofdstad spreekt over een jaarlijkse bezuiniging van 210 miljoen euro. Ook in Utrecht en Den Haag is het invullen van de bezuinigingen een belangrijk onderdeel van het nieuwe beleid.

Exacte cijfers over hoeveel euro de Nederlandse gemeenten gezamenlijk gaan bezuinigen, zijn bij de VNG niet bekend.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.