Gemeente-ambtenaren wijzen cao-plannen af

0

Een overgrote meerderheid van de gemeente-ambtenaren die lid zijn van Abvakabo FNV heeft de voorstellen voor een nieuwe cao afgewezen.

De vervolgstap voor de vakbond na deze afwijzing van het cao-eindbod zal neerkomen op acties. Nog deze maand volgen kleine acties, die een opmaat zijn voor een grote demonstratie na de zomer, zei onderhandelaar Bert de Haas van Abvakabo. De Haas wilde nog niet prijsgeven hoe de acties er precies gaan uitzien. In totaal vallen onder de gemeente-cao zo’n 165.000 ambtenaren, waarvan er 45.000 aangesloten zijn bij Abvakabo.

Bijna 90 procent
Bijna negen op de tien ambtenaren vinden het bod van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) van 1 procent loonsverhoging dit jaar en nog eens 1 procent volgend jaar te karig, of zijn teleurgesteld dat de werkgever geen harde werkgarantie biedt. Ook zijn de ambtenaren bezorgd dat de bezuinigingen die hen boven het hoofd hangen ten koste gaan van de dienstverlening.

VNG teleurgesteld
De VNG is teleurgesteld dat een meerderheid van de gemeente-ambtenaren de voorstellen voor een nieuwe cao heeft afgewezen. "Wij vinden dat we een goed bod hebben neergelegd”, zei een woordvoerster.

Hand in hand met rijksambtenaren
De gemeente-ambtenaren trekken bij de protesten samen op met hun collega-ambtenaren bij het Rijk, waar de cao-onderhandelingen een paar maanden geleden zijn vastgelopen. Woensdag stuurt de vakbond een ultimatum naar de VNG. Als de werkgever voor medio juni het bod bijstelt, kunnen de acties worden voorkomen.

Looneis
Zowel bij het Rijk als bij de gemeenten zijn de bonden de onderhandelingen ingegaan met een looneis van 2 procent. Volgens De Haas zijn de gemeenteambtenaren best bereid om een minder grote loonstijging te accepteren, maar dan moet de werkgever garanderen dat er geen gedwongen ontslagen zullen vallen.

 

 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.