Geen tijd verdoen met spelen

0

Hoge gebouwen schieten als paddestoelen uit de grond, de productie draait op volle toeren en de Chinese bevolking (1,3 biljoen mensen) is aan het consumeren geslagen. Als HRpersoon midden in de hoofdstad ervaar ik elke dag als een nieuw avontuur.

 

Mijn observatie van ‘de Chinees’ leidt tot termen als individualistisch en terughoudend. Natuurlijk mag ik niet generaliseren, maar de éénkindpolitiek lijkt niet alleen te leiden tot een rem op de bevolkingsgroei, maar ook tot een rem op de ontwikkeling van een persoonlijke houding.

Het leven in China is van kinds af aan gerangschikt in bijvoorbeeld  beste leerling of  geniaal kind . Alle vrije tijd wordt benut om nieuwe kennis en vaardigheden op te doen, zoals in muziek of sport. Je mag absoluut je tijd niet verdoen met  buiten  spelen. Sociale contacten en -vaardigheden worden van jongs af aan ingeruild voor kennis en kunnen.

In het bedrijfsleven is dit voor een westers persoon toch even wennen. Je moet voorzichtig zijn in het geven van feedback, aangezien directe kritiek wordt gezien als gezichtsverlies. Het is zelfs een taboe in de Chinese cultuur. Daarnaast is er sprake van een terughoudende houding: men wacht liever op orders dan zelf initiatief te tonen. Toch verandert er veel. Ik kan me nog goed herinneren dat een collega zich ontwikkelde van een afstandelijk meisje tot een open en gezellige persoonlijkheid. Dit aanpassingsproces komt van beide kanten: niet alleen wij passen ons aan, ook de lokale bevolking leert met ons westerlingen om te gaan. China is aardig op weg en we kunnen nog veel van hen verwachten in de toekomst.

Shasha Gao,
HR-specialist in Beijing


Naar de Wereld van HR »

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.