Gedwongen ontslag voor 6000 Defensie werknemers

0

De bezuinigingen bij Defensie zullen leiden tot het gedwongen ontslag van ongeveer zesduizend mensen. In totaal zullen de komende jaren 12.300 arbeidsplekken verdwijnen bij de organisatie.

Ook de ingrepen bij het materieel zijn fors. Naar verluidt zullen onder meer de tanks, de Cougarhelikopters en een aantal mijnenjagers en F-16-gevechtsvliegtuigen worden geschrapt. Ook twee nieuwe patrouilleschepen en een bevoorradingsschip moeten weg.

Vrijdag presenteert minister Hans Hillen (Defensie) zijn plannen om ongeveer 1 miljard euro te bezuinigen op Defensie. Hij wilde donderdagavond de cijfers waarover het kabinet vrijdag definitief moet besluiten niet bevestigen. “Ik zeg niet dat ze veel zullen afwijken, maar ik ga niet zeggen dat ze kloppen.”

Gedwongen ontslag

De bewindsman bood wel op voorhand de Defensie-werknemers zijn excuses aan voor “de wissel die op hen getrokken zal worden”. Hij zei te beseffen dat hij met de zoveelste reorganisatie en bezuiniging getroffen werknemers opzadelt met “een dof gevoel van ellende”. Personeelsleden krijgen vrijdag nog niet te horen wie weg moet of mogelijk overgeplaatst kan worden. In de zomer wordt duidelijk welke kazernes en bases moeten sluiten. Pas dan wordt meer bekend over de concrete gevolgen voor de werknemers.

Bij Defensie werken nu bijna 69.000 mensen, zodat omgerekend een op de zes werknemers eruit gaat. Hillen kondigde in november al aan dat er zo’n tienduizend banen op de tocht staan en sloot gedwongen ontslagen niet uit.

Rol krijgsmacht

Donderdagavond zei de bewindsman te hopen dat de discussie over de ingrepen bij Defensie niet beperkt blijft tot precieze aantallen vliegtuigen of tanks, maar dat nagedacht wordt welke rol de krijgsmacht in de toekomst moet spelen, bijvoorbeeld bij het ordenen van een steeds turbulentere samenleving.

Een missie zoals de afgelopen jaren in de Afghaanse provincie Uruzgan moet met de flink afgeslankte organisatie op termijn volgens Hillen nog wel mogelijk zijn, maar de vraag is volgens hem vooral of je dat nog wilt doen. Volgens Hillen moet er een hele dringende noodzaak zijn. Hij zei dat de internationale aanwezigheid in Afghanistan zichtbaar verbetering heeft gebracht, maar dat daar wel een hoge prijs voor is betaald gezien het aantal gesneuvelde militairen.

Lees ook:
> Defensiepersoneel mag meedenken over ingrepen
> ‘Leeftijdsopbouw Defensie moet beter’

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.