Gastouders kinderopvang melden zich

1

Ruim 36.000 gastouders zijn inmiddels bij het Bureau Kwaliteit Kinderopvang (BKK) aangemeld.

Dat meldde de verantwoordelijke staatssecretaris Dijksma (PvdA) donderdag in de Tweede Kamer. Het duidt erop dat deze groep niet al te veel bezwaren ziet in de nieuwe kwaliteitseisen en de opleiding daarvoor.

Gastouders, die een klein aantal kinderen opvangen in huiselijke sfeer, moeten voortaan een EHBO-diploma hebben, goed Nederlands spreken en hun deskundigheid aan kunnen tonen met een diploma van een Regionaal Opleidingscentrum of een certificaat Erkenning Verworven Competenties. Brengen ouders hun kinderen onder bij gastouders die hieraan niet voldoen, dan komen ze niet meer in aanmerking voor financiële tegemoetkomingen.

Gevreesd wordt, met name door de oppositiepartijen in de Kamer, dat veel gastouders er de brui aan geven. Dat scheelt opvangplaatsen, terwijl de normale kinderopvang al met wachtlijsten kampt. De VVD haalde donderdag informatie van de Vereniging Nederlandse Gemeenten aan, waaruit zou blijken dat er nu 50.000 gastouders actief zijn.

De VVD, de SP en GroenLinks willen uitstel van de nieuwe eisen. De liberalen denken dat er anders 100.000 kinderen zonder opvang komen te zitten. Volgens het CDA zaaien zij echter ‘mega-paniek’. De SP voorspelt een ramp en zegt dat als Dijksma die niet wil voorkomen, zij met opzet de opvang ‘de nek omdraait’. GroenLinks ziet de operatie als een doelbewuste bezuiniging. Minder gastouders betekent immers minder vergoedingen. ,,Waar is die pittige rebelse PvdA-tante gebleven? Ze is een regenteske PvdA-bestuurster geworden”, zei Tofik Dibi van deze fractie over Dijksma.

Zie ook: Kinderopvang moet arbeidsparticipatie stimuleren (MKB-Nederland)

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Als kinderdagopvangorganisaties worden verplicht kinderopvang aan te bieden alleen met MBO gediplomeerd personeel dat regelmatig opleidingen dient te hebben om te voldoen aan de eisen van de Wet Kwaliteit kinderopvang mag je verwachten dat de houders (en personeel) van Gastouderbureau’s, die eenzelfde activiteit aanbieden (en geen sociale controle hebben) aan dezelfde eisen dienen te voldoen als het personeel van de reguliere Kinderopvangorganisaties. Dit geldt ook voor de risico inventarisaties en evaluaties veiligheid en hygi?ne. Wie garandeert de ouders dat de gastouders bij justitie niet bekend zijn wegens een delict? Dus dienen de gastouders (?n hun eventuele hulpen) ook een verklaring goed gedrag van Justitie te kunnen overleggen. Als aan al het bovenstaande is voldaan dan pas weten de ouders dat het goed zit en hun kind er veilig heen kan.