Fusies lopen vaak stuk op cultuurverschillen

0

In 2015 nam het aantal fusies en overnames wereldwijd toe met 32%. Nederland staat op de vierde plek als het gaat om het opkopen van Amerikaanse bedrijven. Culturele integratie is voor Nederlandse organisaties het belangrijkst bij fusies en overnames, blijkt uit onderzoek van Mercer. Toch blijkt dat cultuurverschillen vaak zorgen voor het stuklopen van een fusie of overname.

Ook het behouden van personeel is een grote risicofactor bij een fusie of overname. Dit wordt bemoeilijkt doordat fusies en overnames in een kortere periode worden afgerond dan voorheen. Daarnaast wordt er minder informatie beschikbaar gesteld en stellen aandeelhouders zich meer betrokken op. Gevolg hiervan is dat 34% van de verkopende bedrijven aangeeft dat een groter deel van het budget opgaat aan HR-gerelateerde zaken.

Bij internationale fusies of overnames vormen de verschillen op het gebied van wet- en regelgeving, culturele en operationele verschillen en andere manieren van leiding geven een extra risicofactor, zeker voor Nederlandse bedrijven. ‘Cultuurverschillen tussen bedrijven zie je al in de Randstad de kop opsteken. En zelfs daar gebeurt het regelmatig dat fusies en overnames daarop stuklopen. Zowel kopers als verkopers laten ons weten dat ze behoefte hebben aan zo veel mogelijk relevante informatie, inzichten en heel veel praktisch advies. Dat beperkt de risico’s en helpt de waarde van de transactie zo groot mogelijk te maken,’ aldus Ira Badrising, Principal bij Mercer.

Bron: Mercer

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.