Foute WAO-keuring foutief hersteld

0

Een fout uitgangspunt bij de (her)keuring van arbeidsongeschikten is niet goed hersteld. Dat heeft de Centrale Raad van Beroep donderdag bepaald.

In maart 2007 oordeelde de raad dat uitkeringsinstantie UWV bij de (her)keuring niet mocht uitgaan van een standaardwerkweek van maximaal 38 uur, zoals sinds 2004 was geregeld in het zogenoemde Schattingsbesluit. De raad bepaalde destijds dat dit besluit in strijd was met arbeidsongeschiktheidswetten. De uitspraak betekende dat mensen die standaard meer uur per week werkten, eerder recht hadden op een uitkering of op een hogere uitkering.

Na die uitspraak is de (her)beoordeling van ongeveer 37.000 (deels) arbeidsongeschikten weer tegen het licht gehouden. Een deel kreeg daarna alsnog een (hogere) uitkering. Maar dat gebeurde met terugwerkende kracht tot aan de uitspraak van maart 2007.

Donderdag bepaalde de Centrale Raad van Beroep dat die datum niet als grens mag gelden voor het principe dat moet worden gekeken naar het feitelijke aantal uren dat iemand werkte. Dat geldt ook voor de periode voor 2007.

Het ministerie van Sociale Zaken en UWV bestuderen de uitspraak nog.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.