Fors hogere straf bij geweld tegen medewerkers publieke taak

2

Minister Opstelten minister van Veiligheid en Justitie heeft het openbaar ministerie verzocht de te vorderen straf voor gepleegd geweld tegen medewerkers met een publieke taak verder te verhogen.

Momenteel vorderen officieren van justitie al een straf die 150% hoger ligt dan in reguliere geweldszaken; dat gaat omhoog naar 200%. De verdere verhoging betekent dat de Officier van Justitie een drie keer hogere straf zal eisen als er agressie en/of geweld is gepleegd tegen politiemensen, ambulancepersoneel, brandweer en andere gezagsdragers.

Dat blijkt uit een brief van minister Opstelten aan de Tweede Kamer. De verdere verhoging is één van de afspraken uit het regeerakkoord en zou  per 1 januari 2011 in moeten gaan.

Geweld tegen medewerkers in het publieke domein is wat de bewindsman betreft onacceptabel. Ongeveer 80% van deze groep medewerkers wordt regelmatig geconfronteerd met geweld, bedreiging of andere vormen van agressie. Al eerder zijn maatregelen genomen om dit geweld terug te dringen. Zo moet er altijd aangifte worden gedaan (eventueel door de werkgever), wordt er hulp geboden bij het verhalen van de schade, worden er camera’s ingezet en kunnen er in het openbaar vervoer reisverboden worden opgelegd.

Uit een eveneens vorige week verschenen onderzoek van Intervict van de universiteit Tilburg (in opdracht van de Raad voor de Rechtspraak) blijkt dat de rechter de huidige strafeis van de officier van justitie meestal volgt. Het vonnis van de rechter is gemiddeld 93% van de eis van de officier van justitie. De rechter volgt niet alleen de hoogte van de eis, maar ook de strafmodaliteit (vrijheidsstraf, taakstraf of geldboete).

De onderzoekers concluderen dat de richtlijn van het openbaar ministerie inmiddels ruim bekend is bij de rechters. Het vonnis van de rechter in zaken met de genoemde categorie beroepsbeoefenaars wijkt niet meer of minder af van de eis van de officier van justitie dan het geval is in zaken zonder beroepsbeoefenaars.

Lees ook:
> Meedenken over agressie op het werk
> Tientallen OM-medewerkers bedreigd
> Meer subsidie tegen agressie publieke sector

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

  1. Dick Klinkhamer op

    Ik heb er ook niet van gehoord en het komt ook niet logisch voor. Een bedrijfsreglement is voor interne doeleinden (opgesteld en van toepassing op gedefinieerde internen), deponeren van voorwaarden is voor de rechtsverhouding met derden. En zelfs daarin is men vrij om al dan niet te deponeren (Kamer van Koophandel, rechtbank, belastingdienst).

  2. Sylvia ter Wal op

    Bedankt voor je reactie, Dick Klinkhamer. Het kwam mij ook vreemd voor, maar ik wilde het toch zeker weten.