FNV Zelfstandigen pleit voor staatssecretaris ‘Nieuw Werken’

2

Als het aan FNV Zelfstandigen, belangenbehartiger van 14.000 zzp’ers in de sectoren Diensten, Groen, Handel, ICT, Industrie, Vervoer en Zorg ligt, komt er een staatssecretaris voor ‘Nieuw Werken’.

Deze nieuwe staatssecretaris zou het overheidsbeleid in lijn moeten brengen met de huidige dynamiek van de arbeidsmarkt.

Volgens FNV Zelfstandigen heeft Nederland te maken met een belangrijke sociaal economische ontwikkeling die zal leiden tot een andere invulling van de balans tussen flexibiliteit en zekerheid (het nieuwe werken). Vooral zelfstandige ondernemers worden door de overheid gezien als flexibele schil rond de arbeidsmarkt. Ze zijn in staat en bereid om problemen op te lossen voor bedrijven, organisaties en de samenleving en hebben zelfstandige ondernemers de afgelopen twee jaar een deel van het effect van de crisis opgevangen, zowel door hun inzet als soms door een forse derving in hun omzet en inkomen.

Zeker de laatste jaren is de groep zelfstandige ondernemers belangrijk geweest voor de Nederlandse economie. Deze grote groep laat echter ook zien dat het Nederlandse stelsel van arbeidsverhoudingen, fiscaliteit en sociale zekerheid niet meer in overeenstemming is met de alledaagse praktijk. Bovendien is de overheid het zicht op de werkelijke ontwikkelingen op de arbeidsmarkt kwijt, door de aandacht voor zelfstandige ondernemers te verdelen over maar liefst drie staatssecretariaten: Economische Zaken, Sociale Zaken en Financiën.

(advertentie)

Gezien deze ontwikkelingen en bewegingen op de arbeidsmarkt, in het ondernemerschap en bij de nieuwe vormen van werken, is een nieuwe visie nodig. FNV Zelfstandigen pleit daarom voor één beleid waarbij de overheid alle werkende en ondernemende burgers hoort, informeert, faciliteert en stimuleert bij het zelfstandig aanbieden en vermarkten van de eigen arbeid, met behoud van de sociale kaders die wij als samenleving nastreven.

“De nieuwe arbeidsmarkt is onafhankelijk, flexibel en de motor achter de nieuwe economie”, aldus Linde Gonggrijp, directeur FNV Zelfstandigen. “Het wordt  tijd dat de overheid deze nieuwe manier van werken in zijn armen sluit en integreert met het overheidsbeleid.  Een staatssecretaris ‘Nieuw Werken’ kan het overheidsbeleid in lijn brengen met de dynamiek die er op de arbeidsmarkt is en de valkuil van oude verhoudingen en patstellingen vermijden.”

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

  1. Hans van der Pluijm op

    Overigens is het wel zo dat die “Flexibele schil” in tijden van economische voorspoed wel tarieven van ruim ? 100 en soms ver daarboven per uur kan veroorloven. Een goed ondernemer weet dat dit extreem is en vooral bedoeld is voor “mindere” tijden waarin de flexibele schil niet benut hoeft te worden. Mijn ouders noemden dat een appeltje voor de dorst. Nu even niet gaan huilen !

  2. Harm Voogt op

    Bijzonder goed initiatief van FNV; maar was het niet Jongerius die zei dat de flexibilisering niet boven de 10% mag uitkomen??? Toch een heel goed bericht! De overheid loopt altijd achter de feiten aan wat betreft de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Er zit gewoon geen plan achter. Mobiliteit en transparantie binnen de arbeidsmarkt versnelt herstel. Nieuw werken (ongeacht vorm van het contract) is cruciaal bij herstel en economische groei.