FNV wil werknemersarts

5

De FNV vindt dat er naast de bedrijfsarts een onafhankelijke werknemersarts moet komen. Deze heeft tot taak zieke werknemers te begeleiden en te behandelen.

De bedrijfsarts krijgt een adviserende rol op het gebied van arbeidsomstandigheden en ontwikkelt bijvoorbeeld preventiebeleid. Dit idee lanceerde FNV-bestuurder Leo Hartveld maandag in Amsterdam op een bijeenkomst van het Europees vakverbond over de positie van bedrijfsartsen.

Nu vervult de bedrijfsarts beide taken. Hartveld constateert dat werknemers de bedrijfsarts te vaak zien als een verlengstuk van de directie. De positie van bedrijfsarts als vertrouwenspersoon voor de werknemers is uitgehold. ,,Al diens werkzaamheden worden immers betaald, via een contract, door de werkgever.”

De FNV pleit voor een werknemersarts die, net als andere artsen, wordt betaald uit de ziektekostenverzekering.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

5 reacties

 1. atze van kalsbeek op

  En hoe objectief wordt deze arts dan wel niet, een bedrijfsarts is afhankelijk en krijgt salaris van de directie van een bedrijf en zal dus dat doen wat de directie wilt en dat is de werknemer weer zo snel mogelijk aan het werk zetten, een UWV keuringsarts krijgt salaris van de UWV, die krijgen weer geld van de overheid en die arts doet dus weer wat de overheid zegt dat hij moet doen en in dit geval is dat alles goedkeuren en niets afkeuren, en nu komt er nog een werknemers arts bij en door wie wordt die dan betaald. Zo wordt de objectiviteit wel erg afhankelijk van degene die betaald. Wie uiteindelijk de artsen betalen bepalen wat deze artsen moeten doen, dus de objectiviteit is altijd in het geding of anders komt er een nieuwe arts en die doet wel wat er van hem of haar wordt gevraagd.

 2. Bedrijfsartsen bepalen het preventiebeleid?
  Dat is toch de preventiemedewerker die dat doet en niet de bedrijfsarts??

  De bedrijfarts wordt geacht objectief te zijn. Ongeacht door wie hij wordt betaald. Hij adviseert de werknemer en de werkgever en adviseert niet volgens de wensen van een bedrijf. Als er twijfels zijn bij de objectiviteit van de bedrijfsarts dan moet dat aangepakt worden.

  Het wordt niet opgelost door de bedrijfsarts een bijrol te geven als een soort preventiemedewerker en een nieuwe arts in het leven te roepen.

 3. Henk Duijn, arbeids- en organisatiepsycholoog op

  Het komt voor dat bedrijfsartsen (arbo-artsen) zowel “de kool als de geit willen sparen”.
  Binnen de organisatie schiet hun kennis dikwijls te kort om aanbevelingen kracht bij te zetten en op het herstel van de pati?nt hebben zij ook al weinig invloed.
  De bedrijfsarts legitimeert verzuim en/of tracht verzuim te beperken.
  Wanneer een spanningsveld tussen mens en werk oorzaak van te begeleiden arbeidsverzuim is, lijkt het er op dat een mediator meer klaar zou kunnen spelen dan een bedrijfsarts.
  Een mogelijke oplossing is het trainen van bedrijfsartsen op het vlak van mediation.

 4. Een extern adviseur, bedrijfsarts of niet, die wordt betaald door de organisatie, wordt geacht goed advies te geven en daarin dus onafhankelijk expert te zijn. Daar betaald de directie ook een bedrijfsarts voor. Als er sprake is van twijfel over die onafhankelijkheid dan kan zowel de medewerker als de werkgever voor een second opinion naar het UWV. Wat mij betreft is er dus al veel geregeld!! Ik heb niets aan een ‘meewaaiend’ bedrijfsarts, ook niet als werkgever…

 5. rudolf vermeer op

  Wiesje heeft helemaal gelijk. Het is (misschien wel te) prima geregeld mits er sprake is van goed (P&O) management die adekwate contacten onderhoud met een professionele arbodienst. En trainen van artsen op het vlak van mediation is uiteraard onzinnig. Het is juist bij uitstek de taak van de arboarts deze functie te vervullen en deze wordt daarvoor ook opgeleid. Ik heb daar uitstekende ervaringen mee. Het gaat dus weer eens om zo’n “shot in the dark” van iemand van het FNV die er alles aan doen om nog een beetje aandacht in de media te krijgen. Het gaat momenteel niet best met de bv Nederland. We kunnen dus beter de handen uit de mouwen steken ipv te verzanden in geneuzel over te luxe arbeidsvoorwaarden. Misschien kan het FNV ook eens iets contructiefs bedenken om een bijdrage te leveren aan behoud van werkgelegenheid en economisch herstel.