FNV wil weer onderhandelen met werkgevers

1

De onderhandelingen tussen de vakbeweging en de werkgevers over het nieuwe pensioenstelsel kunnen weer doorgaan.

Na ruim een maand discussiëren is de grootste vakcentrale, FNV, het intern eens geworden over de lijn die zij wil volgen in de onderhandelingen.

De vakcentrale was ernstig verdeeld over het nieuwe pensioenstelsel. Een paar vakbonden, met name FNV Bondgenoten, vond dat in de plannen die met de werkgevers waren gesmeed, te weinig zekerheden over de hoogte van het pensioen waren ingebouwd.

De FNV heeft nu naar eigen zeggen de juiste balans gevonden tussen die zekerheid en de mogelijkheid om de koopkracht van gepensioneerden op peil te houden. ,,Onze oplossing gaat uit van zekerheid en indexeren. Dus niet ‘ of of’, maar ‘ en en”, zei FNV-voorzitter Agnes Jongerius vrijdagavond, na een urenlang overleg met de vakbondsvoorzitters. De FNV heeft allerlei modellen doorgerekend en toen bleek dat zekerheid en indexeren elkaar niet hoeven bijten. Details van het plan wilde de vakcentrale nog niet geven.

In het nieuwe plan van de FNV ligt de mate van zekerheid niet meer wettelijk vast, maar moet het wel een ambitie zijn om een grote mate van zekerheid te geven. FNV wil dat pensioenfondsen meer keuze hebben om een balans te vinden tussen zekerheid en aanpassing van de uitkering om de koopkracht op peil te houden.

,,Het was een moeilijke bevalling”, zei Jongerius. ,,De deelnemers hebben gewonnen”, zei voorzitter Henk van der Kolk van FNV Bondgenoten, de grootste vakbond binnen de vakcentrale.

Hij voegde daaraan toe dat FNV pas een goed verhaal heeft als er echt een pensioenakkoord ligt, waar ook de werkgevers hun handtekening onder hebben gezet. FNV moet niet alleen met de werkgevers praten, maar ook met hun collega-vakcentrales CNV en MHP. Die zeiden vrijdag blij te zijn dat de interne verdeeldheid binnen de FNV voorbij is. Ook met minister Henk Kamp van Sociale Zaken moet de vakbeweging om de tafel. De FNV wil dat het kabinet de AOW meer laat meestijgen met de lonen.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. J. Schrik op

    Eensgezintheid, dat is waar een werknemer/werkgever op termijn wat aan heeft.