FNV wil voor verkiezingen praten over AOW

2

Vakbondsorganisatie FNV wil kijken of er voor de landelijke verkiezingen nog afspraken gemaakt kunnen worden over de aanpassing van het pensioenstelsel en de hoogte van de AOW-leeftijd.

Dit zei FNV-voorzitter Agnes Jongerius zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

Plannen voor verhoging van de AOW-leeftijd van 65 naar 67 leidden afgelopen najaar tot een heftige botsing tussen werkgevers, die voor zijn, en de vakbeweging die er fel tegen heeft geageerd. Verder is er onenigheid over aanpassing van de aanvullende pensioenen. Na de val van het kabinet zijn de plannen door de Tweede Kamer controversieel verklaard.

,,Ik vind goed om te kijken of we op punt van de pensioenen en de AOW de blessuretijd kunnen gebruiken”, zei Jongerius. Daarmee doelde zij op de periode tot de verkiezingen op 9 juni. Gevraagd of werkgevers en werknemers in gesprek zijn, antwoordde Jongerius dat er wordt verkend of er afspraken gemaakt kunnen worden.

Verder sprak de vakbondsvrouw over het moeizame verloop van de cao-onderhandelingen in de publieke sector. Ambtenaren bij gemeenten en provincies willen een loonsverhoging van 1,5 procent, terwijl werkgevers de nullijn willen hanteren. ,,Laten we de cao’s voor de gemeenten, provincies en waterschappen gewoon voor de verkiezingen opgelost hebben. Laten we het conflict niet eindeloos laten slepen”, zei Jongerius.

De komende regeerperiode moet de overheid op grote schaal bezuinigen. Enkele politieke partijen hebben in hun verkiezingsprogramma’s grote besparingen op de ambtenarij ingeboekt. ,,Je moet beginnen met vraag: welke dingen doen we dan niet meer. Als de politiek vindt dat op ambtenaren bezuinigd moet worden, moeten we eerst beslissen welke dingen we niet meer doen”, aldus Jongerius hierover.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

  1. Het wordt echt tijd om NU over te gaan tot enige vorm van kapitaaldekking voor de AOW. Wend het 2 jaar verlaten van de AOW-leeftijd aan om een buffer voor de toekomstige betaling te garanderen. Dit zal ook de solidariteit in premiebetaling en het genieten van de voorziening bevorderen. Immers:

    Indien het omslagstelsel gehanteerd blijft zullen bepaalde groepen (gedurende de hausse aan pensioengerechtigden en het gebrek aan werkenden (lees: de personen welke de huidige AOW-uitkeringen betalen) hun eigen 2e en 3e pijler pensioen moeten aanwenden om een AOW te kunnen ontvangen.De belastingopbrengsten om de AOW dan te financieren zijn niet toereikend, of de belastingdruk is dusdanig dat dit niet geeist kan worden van de beroepsbevolking op dat moment.

  2. Waarom moeten ambtenaren een salarisverhoging ontvangen terwijl zij die deze verhoging moeten opbrengen inleveren?