FNV wil gezondheidscheck ouderen

0

Werknemers van 45 jaar en ouder zouden iedere twee tot drie jaar een gezondheidscheck moeten krijgen. Die moet worden uitgevoerd door een onafhankelijke deskundige.

Dat is een van de voorstellen die de FNV doet in het plan ‘Fit naar de finish’ dat de vakcentrale woensdag in Amsterdam heeft gepresenteerd.

,,Dit plan is een serieuze poging om de arbeidsparticipatie van oudere werknemers te verbeteren”, zei FNV-bestuurder Leo Hartveld bij de presentatie. De vakcentrale vindt de manier waarop in Nederland met de bedrijfsgezondheidszorg wordt omgegaan ,,kaal en armoedig”. Daarom komt de FNV met een plan om die te hervormen.

De Arbowet moet meer een preventiewet worden en ook zelfstandigen zonder personeel zouden voortaan onder de wet moeten vallen. Het aantal inspecteurs van de Arbeidsinspectie moet drastisch worden uitgebreid, stelt de FNV voor. Net als in Denemarken zou elk bedrijf eenmaal in de twee jaar bezocht moeten worden door een inspecteur.

Ook de invoering van een wettelijke norm voor te hoge werkdruk vindt de FNV belangrijk.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.