FNV wil echt werk, geen wegwerpbanen

0

Onder het motto ‘Niet slopen maar bouwen’ vraagt FNV/de nieuwe vakbeweging het kabinet met een ambitieus plan te komen dat de economie aanjaagt en voor nieuwe werkgelegenheid zorgt.

Maar het moet wel ‘gewoon goed werk’ opleveren en geen ‘wegwerpbaan als schijnzelfstandige of flexwerker zonder bescherming’. Dat is de boodschap van FNV-voorzitter Ton Heerts aan minister Lodewijk Asscher en staatssecretaris Jetta Klijnsma, die dinsdag met de Tweede Kamer praten over de begroting van het ministerie van Sociale Zaken.

De vakbeweging wijst er in een brief aan de bewindslieden op dat de positie van de flexwerker ingrijpend moet worden verbeterd. FNV-bestuurders uit de wereld van transport, vlees, metaal, bouw, distributiecentra en de uitzendbranche willen dat Asscher ingrijpt en zorgt voor strengere regels en betere controle op naleving ervan.

Ze wijzen de bewindsman erop dat de regels voor contracten, minimumloon, pensioen, doorbetaling bij ziekte en cao’s steeds vaker worden ontdoken. ‘In de bouw krijgen werkgevers medewerking van het UWV als ze vaste krachten vervangen door (schijn)zelfstandigen. Na de postbode verdwijnt nu ook de koerier met een normaal contract, om te worden vervangen door slecht betaalde zzp’ers’, aldus de vakbeweging, die signaleert dat steeds meer werk terechtkomt bij mensen met een zwakke positie, zonder mogelijkheden om te onderhandelen over betere voorwaarden.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.