FNV: verplichte verzekering beroepsrisico

0

De FNV wil dat werkgevers wettelijk worden verplicht een verzekering te sluiten voor beroepsrisico’s.

Aanleiding voor dit pleidooi is een uitkering van een schadevergoeding van 6,5 ton aan een arbeidsongeschikte, die werd afgedwongen na een juridisch gevecht van acht jaar.

De schadevergoeding werd uitgekeerd aan een elektricien, die als onderhoudsmonteur storingen verhielp van apparaten waarmee op frisdrankflessen met inkt de houdbaarheidsdatum werd gespoten. De inmiddels 43-jarige man deed dat in het begin van de jaren negentig in het Heerlense bedrijf SDI. De werknemer werkte met stoffen die de gezondheid schaden en de onderneming deed veel te weinig om hem daartegen te beschermen.

De man kwam in de WAO met een ernstige aandoening van de hersenen waardoor hij spastisch loopt en een spraakstoornis heeft, aldus de FNV.

De FNV denkt dat een deel van dit soort schadeclaims met minder juridisch gesteggel en daardoor sneller en goedkoper kan worden geregeld als werkgevers een verzekering moeten sluiten tegen beroepsrisico’s. Daarbij zou het moeten gaan om een lijst met beroepsziekten en normbedragen. Verzekeraars kunnen dan in de voorwaarden van de polis eisen stellen aan het beleid van werkgevers om beroepsziekte te voorkomen. Als een ziekte niet op die lijst voorkomt, kan FNV Beroepsziekten nog altijd een procedure voeren in het kader van het aansprakelijkheidsrecht.

Lees ook:
> Minder arbeidsongeschikten in vijf jaar tijd
> Hoge Raad stelt grens aan werkgeversaansprakelijkheid
> Burn-out veroorzaakt door werk. Werkgever moet schade vergoeden

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.