FNV verliest zaak over ingangsdatum AOW

4

Vakbond FNV Bondgenoten heeft een proefproces over de verschoven ingangsdatum van de AOW verloren.

In de zaak van een 65-jarige Bredanaar oordeelde de rechtbank in Breda dat de politiek geen onevenwichtige afweging heeft gemaakt door het pensioen voortaan vanaf de datum van de 65e verjaardag te betalen. Dat maakte de rechtbank maandag bekend. Tot 1 april vorig jaar kreeg iedereen AOW vanaf de eerste dag van de maand waarin hij 65 werd.

De vakbond voerde de zaak omdat mensen met een vroegpensioen of vut tot een maand AOW mislopen. In totaal worden 200.000 mensen getroffen. Ze lopen tussen 700 en 1400 euro mis, zegt FNV Bondgenoten.

De Bredase vutter Ton Aarts die de zaak met steun van de vakbond aanspande, werd op 29 april 2012 65 jaar en liep door de nieuwe regel bijna een maand inkomen mis.

De verschuiving van de ingangsdatum van de AOW was voor een kabinet een maatregel om de overheidsfinanciën weer gezond te maken. Volgens de rechtbank is dat een legitieme reden. Het verzoek van de Bredanaar om schadevergoeding werd afgewezen.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

4 reacties

  1. Annet de jager op

    Tja, het is een schande zoals er met de oudere mens wordt omgegaan. We worden steeds meer het kind van de rekening. Jaren hard gewerkt en betaald en respect homaar. Het ING schandaal en nog veel meer van dit soort zaken, onverantwoorde uitgaven van de overheid en belastingverhogingen, dat mag wel wat kosten waarvoor we ook nog eens als burger moeten boeten. Hoelang pikken we het als burgers nog dat we worden leeggeplukt?

  2. Natuurlijk moet er bezuinigd worden , maar pak dan de hoogste inkomensgroep
    Zelf loop ik zometeen als vutter bij de overgang naar mijn 65e , 7 weken zonder inkomen . ( wordt n.l. op de 23e van de maand 65 jaar ) . Ik heb verd*$@! 45 bouwjaren en dan zetten ze je zo aan de kant . In den haag zijn ze niet bewust van het feit welke verschuiving dit bij de eerstvolgende verkiezingen met zich mee brengt . Nou de heren kunnen hun borst nat maken .

  3. Het vertrouwen en geloof in de mensen en de politieke partijen waarop wij hebben gestemd is flink beschadigd! Niemand had kunnen bedenken dat het kind van de rekening van o.a. wanbeleid van onze overheid, verkeerde keuzes maken in het beleggen van belasting geld (IJslandconstructie), dikke bonussen voor topfunctionarissen bij de kwetsbare ouderen zou komen liggen! De keuze om mensen loon te onthouden omdat zij met pensioen gaan is ongehoord!! Dit had niemand met een gezond sociaal verstand kunnen verzinnen . . .

  4. Iedereen moet korten, en iedereen zeikt.
    Solidariteit is goed, zolang je er zelf maar niet voor hoeft te betalen?