FNV: uitzendkrachten doen te veel vast werk

1

Het aantal uitzendkrachten dat vast werk doet, moet omlaag, vindt FNV Bondgenoten.

De vakbond liet dinsdag weten daarover in de cao’s afspraken te willen maken.

“Als bepaalde werkzaamheden 9 van de 12 maanden in een jaar door een uitzendkracht worden verricht, moet die uitzendkracht een vast contract krijgen”, zegt Anja Jongbloed, de cao-coördinator van FNV Bondgenoten. Nu is dat geregeld in 7 procent van de cao’s die FNV Bondgenoten afsluit.

De bond wil bovendien dat uitzendkrachten vanaf de eerste werkdag het loon krijgen van de cao van het bedrijf waar ze werken. Over het principe “gelijk werk, gelijk loon” zijn al afspraken gemaakt in de metaalsector.

FNV Bondgenoten presenteerde dinsdag de eerste resultaten van het ,,Gewoon Goed Werk-merk”. Werknemers geven in dit project aan hoe ze hun werk ervaren door zo’n 50 vragen in te vullen. Twee derde van de 9.000 mensen die hieraan tot dusver meewerkten, zegt dat in hun bedrijf uitzendkrachten worden ingehuurd voor vast werk. Van de uitzendkrachten onder hen geeft driekwart aan vast werk te doen.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Hoewel het doel van regelgeving zoals de flexwet altijd het doel heeft de uitzendkracht te beschermen en zekerheid te bieden, pakt het over het algemeen nadelig uit voor de uitzendkracht. Organisaties kiezen veelal voor de inzet van uitzendkrachten om flexibel in te kunnen springen op de snel veranderende vraag vanuit de markt. Daarnaast wil een organisatie waar mogelijk kennis en kwaliteit vasthouden. Dus: een uitzendkracht op een vaste plek zo lang mogelijk.
    Verdere ‘bescherming’ van de uitzendkracht zal resulteren in snellere uitstroom van van de medewerker om zo het door de organisatie niet gewenste contract uit de weg te gaan. De ‘draaideur-constructie’ wordt in de hand gewerkt. Onwenselijk voor de uitzendkracht en onwenselijk voor de inlenende organisatie.