FNV: Poolse chauffeurs worden uitgebuit

2

Poolse chauffeurs in dienst van Nederlandse transportbedrijven worden op grote schaal uitgebuit.

Dat stelde vakbond FNV Bondgenoten maandag.

,,Poolse chauffeurs verdienen 3 euro per uur, waar Nederlandse collega’s voor exact hetzelfde werk 13 euro krijgen”, stelde vakbondsbestuurder Edwin Atema. Volgens de vakbondsman worden Nederlandse vrachtwagens geregistreerd bij ,,nepbedrijven” in het buitenland om Polen tegen een laag loon te kunnen inzetten bij het vervoer op Nederlandse trajecten.

Nederlandse bedrijven maken volgens Atema misbruik van een regel die transporteurs in staat stelt om hun diensten in andere landen aan te bieden. ,,De regel is onduidelijk en er wordt niet op gecontroleerd.”

De vakbond heeft daarom zelf onderzoeken ingesteld naar de werkwijze van Nederlandse transporteurs. De resultaten daarvan worden voorgelegd aan de bevoegde instanties om die aan te zetten tot strengere controles.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

 1. Erik van Dijk op

  Iedereen weet dat we in Nederland te duur zijn en boven onze stand leven! Om de elite hun vermogen te laten behouden, koopwoning en pensioen, doen werkgevers er alles aan om de lonen laag te houden voor werknemers. De overheid zit te slapen of trekt zich terug! De 2deling in Nederland neemt zorgwekkende vormen aan! Hoe lang pikt de Jeugd het nog van de graaiende babyboomers?

 2. Beste Erik, wie veroorzaakt de tweedeling, zo te lezen ben jij daar ??n van die dit veroorzaakt. Daarbij even vergeten dat die ?babyboomers? hard gewerkt en gespaard hebben voor hun oude dag. Zelf hun preimies betaald, AOW premie moeten opbrengen voor de mensen die toen in de AOW liepen en nu krijgen ze alle schuld van jou? Die generatie heeft het mogelijk gemaakt dat de hedendaagse 40 jarigen een goede studie konden volgen. En de generatie daarna heeft de jeugd zoals jij daaronder valt, een heel gemakkelijk leventje gegeven en niet geleerd, dat solidariteit belangrijk is, erger nog, de hedendaagse kinderen leven in een computerwereldje, dus wat mogen we daar alter van verwachten.
  En haal niet alles door elkaar, wat heeft hypotheekaftrek te maken met dit onderwerp. Ik raad je aan om ook eens te gaan werken voor 3 Euro per uur en daar van rond te zien komen in Nederland of de rest van Europa.
  Door de EU is alles veel duurder geworden en rijzen de kosten boven de baten uit.
  Dat alles heeft niets te maken met de keuze van werkgevers om elders voor een kwart van de prijs mensen in te huren. Dit is de befaamde VOC mentaliteit, die Balkenende ooit uitsprak, want Nederland is groot geworden met werkgevers en een overheid, die mensen uitbuitten! Chauffeurs voor 3 Euro per uur te laten werken, ook Polen is een vorm van pure uitbuiting en dan kun je de Nederlandse werknemers ontslaan of de keuze maken om de lonen ook tot 3 Euro te verlagen. Dan beste jeugdige Erik, zal je merken wat armoede echt betekend. Alleen wanneer we samen dus jong en oud met elkaar solidair willen zijn, dan is er een kans, dat we het hoofd boven water houden. Dus Erik hoe solidair denk je dat jij bent?
  Dus Erik zet je schouders eronder en draag zorg dat je een geslaagde persoon wordt in deze boze wereld! En leer eens te onderscheiden wie de echte ?graaiers? zijn, die jou nu zo weinig kansen geven. Denk aan de politici (o.a. D66 die de jeugd ophits tegen de ouderen) de bank managers, de pensioenfondsen managers, de EU die bodemloze putten dempen met jou belastinggeld. Eigenlijk heel erg dat dit weer een voorbeeld is van hoe onze maatschappij tegenwoordig is. Ik ben blij om ook jeugdigen te kennen, die wel respect voor anderen hebben.