FNV: personeel gaat gebukt onder crisis

0

Werknemers gaan zwaar gebukt onder de crisis, volgens FNV. Ruim 40 procent is onzeker over de toekomst van zijn baan, blijkt uit een onderzoek door de vakbond onder 13 duizend mensen in loondienst. Goed nieuws voor onzekere werknemers: volgens de Nederlandsche Bank is er waarschijnlijk een einde gekomen aan de recessie.

De helft van het personeel werkt volgens FNV zeer geregeld onder hoge tijdsdruk. Van de ondervraagden vindt 30 procent zijn werk lichamelijk of geestelijk zwaar. Daarnaast heeft 25 procent een inkomen dat onvoldoende is om van te kunnen rondkomen. Werknemers hebben volgens de vakbond ook steeds meer met ‘ in- en uitvliegende collega’s te maken’ die zij telkens weer moeten inwerken.

Werkgevers

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland noemen de verwijten aan het adres van ‘ alle hard werkende ondernemers die vechten voor hun bedrijf en de banen van hun mensen, ver beneden de maat.’ Dat mensen zorgen om hun baan hebben, is volgens de werkgevers begrijpelijk in een economische crisis die al 5 jaar duurt.

Einde recessie
Goed nieuws voor onzekere werknemers en werkgevers is er ook. In het derde kwartaal is de Nederlandse economie namelijk waarschijnlijk uit de recessie geklommen, zo zegt president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank. Knot is ‘ redelijk positief’ over de Nederlandse economie. ‘ Ik denk dat heel veel seinen op groen staan’ , zei hij. Het CBS komt in november met economische cijfers over het derde kwartaal. ‘ Het kan bijna niet anders dan dat die cijfers positief zullen zijn’, aldus Knot.

Eerder voorspelden economen van de Erasmus Universiteit Rotterdam al een eind van de recessie voor dit najaar. Zij baseerden hun uitspraken op gegevens uit de uitzendbranche.

ANP

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.