FNV past eigen regels niet toe

0

De FNV heeft onlangs een vrouwelijke hoge manager ontslagen op onterechte wijze. De ontslagregels die de vakbond zelf met het kabinet heeft opgesteld, zijn een onjuiste manier toegepast.

Het kabinet was samen met de vakbond en werkgevers twee jaar terug in het sociaal akkoord al overeengekomen over de regels. Op 1 juli zijn deze regels vervolgens ingegaan. Hierin staat dat wanneer een ontslag wordt ingediend, er bij de rechter één duidelijke ontslagreden moet worden aangevoerd. Kleine oorzaken mogen hierbij niet worden ‘opgeteld’.

De voormalig manager is sinds januari werkzaam in het algemene management van de FNV. De werkrelatie met Erica Schaper (directeur van de vakbond) bleek niet zoals het zou moeten zijn, wat bij Schaper leidde tot het beëindigen van de samenwerking. Begin juni werd de vrouw op non-actief gesteld. Het niet goed kunnen samenwerken tussen de manager en Schaper was voor de FNV de genoemde reden bij de rechter. Wegens de nieuwe ontslagregels, waar de FNV zelf goed op de hoogte van hoort te zijn, is deze afgewezen. De rechter wees de vakbond ook op het feit dat er geen verbetertraject met de vrouw is afgesproken.

Arbeidsrechtadvocaat Mariska Aantjes is verbaasd over het handelen van de FNV. “Als je als bond nieuwe regels afspreekt en daar enthousiast over bent, is het bijzonder merkwaardig dat je zo’n zaak voor de rechter brengt.

De woordvoerder van de FNV laat weten niet te willen ingaan op de zaak. “Wij doen over individuele zaken als deze nooit uitspraken”

Bron: AD

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.