FNV: pas vakantiewetgeving opnieuw aan

9

Vanaf begin dit jaar kunnen wettelijke vakantiedagen maximaal een half jaar worden meegenomen. FNV wil dat dat de wet weer wordt aangepast, zodat werknemers hun vakantiedagen weer langer kunnen bewaren.

Eerder deze maand meldde Evert Verhulp, hoogleraar arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam in de Volkskrant dat onze huidige wetgeving rondom vakantiedagen in strijd is met de Europese wetgeving. Want wettelijke vakantiedagen zijn volgens de Europese regels nog een jaar nadat ze zijn opgebouwd geldig.

De FNV is blij met de uitspraken van de hoogleraar en wil dat de vakantiewetgeving wordt aanpast. ‘Als dit niet gebeurt, spannen we als vakbond desnoods een procedure aan,’zegt Catelene Passchier, cao-coördinator bij FNV.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

9 reacties

 1. Andries F. Bongers op

  Een aktie die eigenlijk vrijwel geheel overbodig is. Het vervallen van wettelijke verlofdagen speelt alleen, wanneer er in de CAO geen afwijling van deze regel is opgenomen of in het verlofreglement van de werkgever zelf. Daarbij wordt uitsluitend een beroep gedaan op de wettelijke regels, bij een conflict. Dus FNV, gewoon in de CAO opnemen en werkgevers adviseren een verlofreglement te maken. Een academische discussie, terwijl andere meer belangrijke zaken aan de FNV voorbijgaan.

 2. Ongeacht de uitkomst van de besproken problematiek rondom de houdbaarheid van de wettelijke vakantiedagen ben ik het op dit punt geheel eens met de FNV.
  Wetgeving op dit onderdeel dient op een zo hoog mogelijk niveau plaats te vinden en niet op CAO-niveau. Hiervoor zijn diverse redenen te benoemen. Zo is het enerzijds zo dat in Nederland nog steeds veel medewerkers werkzaam is sectoren waarop geen (verplicht gestelde) CAO van toepassing is. Anderzijds zijn niet bij iedere bedrijfs-CAO onderhandeling vakbonden c.q. vakbondsleden betrokken.
  Een niet wettelijke aanpassing zou naar mijn mening leiden tot een onwenselijke situatie van een tweedeling.

 3. Andries F. Bongers op

  Wat ik probeerde te zeggen, is dat iedere werkgever, wanneer er geen CAO van toepassing is, dit in een eenvoudig verlofreglement kan regelen. Overigens in alle kortgeleden afgesloten CAO’s is het al geregeld. Praktisch is dit een academische discussie. Er is ook geen verlofpolitie 🙂

 4. Vakantiedagen zijn er om opgenomen te worden en niet om te bewaren voor later. Raar he dat mensen dan overspannen raken doordat ze hun dagen maar niet opnemen. Hoe korter de verjaringstermijn, hoe beter.

 5. Dan moet het ook wel mogelijk gemaakt worden om je dagen op te nemen en niet op momenten dat de werkgever dat plezierig vindt!!!

 6. @ Barbara: je weet toch dat de werknemer in eerste instantie bepaalt wanneer hij/zij op vakantie wil. En waarom kruipen werknemers altijd direct in de rol van slachtoffer. Als ik op straat loop, zie ik alleen maar mensen met een grote mond. Waarom trekken ze die mond ook niet open richting werkgever? Altijd dat onderdanige zielige gedoe.

 7. Beste Pieter,

  Barbara heeft wel degelijk een punt. Het bedrijf kan vanwege bedrijfseconomische redenen een verlof weigeren en dan heeft een werknemer niks te vertellen. Je laatste zin raakt nog kant, noch wal. Ik wil daar ook verder niet op in gaan.

 8. Het antwoord van Dhr Andries F. Bongers is het enge juiste:
  Een aktie die eigenlijk vrijwel geheel overbodig is. Het vervallen van wettelijke verlofdagen speelt alleen, wanneer er in geen afwijling van deze regel is opgenomen of in het verlofreglement van de werkgever zelf. Daarbij wordt uitsluitend een beroep gedaan op de wettelijke regels, bij een conflict. Dus FNV, gewoon in de CAO opnemen en werkgevers adviseren een verlofreglement te maken. Een academische discussie, terwijl andere meer belangrijke zaken aan de FNV voorbijgaan.

 9. Erik de Vries op

  Even terug naar het begin. Weet iemand ook op welke uitspraken Prof. Verhulp zich beroept? In de Volkskrant worden deze uitspraken namelijk niet specifiek genoemd. Op de website van FNV Bondgenoten wordt ook alleen maar naar de Volkskrant verwezen. Op deze manier is niet te controleren of Verhulp gelijk heeft.