FNV naar de rechter om ‘beglurende camera’s’

0

FNV Bondgenoten stapt naar de rechter vanwege de camera’s die in het Hoogeveense betonijzerbedrijf BCS de werknemers ‘bespieden en begluren’. Het bedrijf heeft niet gereageerd op een laatste ultimatum van de vakbond om de camera’s op de werkplekken permanent te verwijderen. Dat meldt vakbondsbestuurder Johan Weijenberg .

BCS (Beton Centrale Steenbergen) zegt dat de camera’s noodzakelijk zijn ,,voor de veiligheid van werknemer en bedrijf”. Er zou de laatste tijd veel zijn gestolen en vernield. Volgens FNV Bondgenoten heeft BCS dat op geen enkele manier aannemelijk kunnen maken. ‘Vrijwel alle werknemers herkennen het beeld niet dat het bedrijf oproept”, zegt Weijenberg. ,,Er is geen enkel geval bekend van ontslag wegens diefstal. Het personeel denkt dat het op deze manier wordt gecontroleerd en dat geeft een buitengewoon ongemakkelijk gevoel. Inmiddels broeit het.’ Eerder had BCS toegezegd de camera’s bij de werkplekken in afwachting van een gesprek met de bond tijdelijk weg te halen. Maar dat gaat FNV Bondgenoten niet ver genoeg. Die eist een harde toezegging dat de camera’s voorgoed verdwijnen. Dat heeft BCS tot dusverre niet gedaan.

Objectieve reden

Volgens de vakbond moet er voor de uitgebreide bewaking zoals bij BCS een ‘objectieve reden’ zijn. ‘Als uit de kassa van een willekeurig bedrijf steeds geld wordt gestolen, kan ik me er wel iets bij voorstellen. Maar hier is een groot aantal camera’s geplaatst, 28 in totaal, zonder duidelijk belang. Het is dus: Big Brother is watching you.’ Het bedrijf ontkent dat. ‘BCS wil niet de indruk wekken dat het zijn werknemers niet vertrouwt’, liet het bedrijf eerder weten. Volgens Weijenberg hebben de afgelopen tijd ‘heel veel mensen van heel veel bedrijven’ contact opgenomen met de vakbond met de vraag: op ons bedrijf is ook camerabewaking, mag dat wel? ‘Het is iets wat erg leeft.’

 

ANP

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.