FNV Jong wil actieplan jeugdwerkloosheid

0

De komende maanden komen er tienduizenden werkloze jongeren bij, vreest FNV Jong. De bond pleit daarom voor een nieuw actieplan om de jeugdwerkloosheid te bestrijden.

In 2012 zal de jeugdwerkloosheid liggen op ruim 10 procent, twee maal zo hoog als het gemiddelde werkloosheidscijfer, stelt de jongerenbond in een brief aan de Tweede Kamer. De werkloosheid onder allochtone jongeren zal zelfs tegen de 25 procent zijn.

,,Op dit moment zijn 100.000 jongeren tot 25 jaar werkloos”, aldus voorzitter Dennis Wiersma. ,,Als we nu niets doen en niet leren van gemaakte fouten in het verleden, dan kunnen we er over een half jaar zo’n 30.000 jonge werkzoekenden bij optellen.”

Het vorige kabinet had 250 miljoen euro uitgetrokken voor een actieplan tegen de jeugdwerkloosheid. Dat plan is inmiddels ten einde gekomen en de pot met geld is leeg. Maar economisch gaat het slecht en de werkloosheid loopt op. Door de bezuinigingen op de studiefinanciering worden bovendien studenten gedwongen sneller de arbeidsmarkt op te gaan. Dit maakt de groep werkzoekende jongeren alleen maar groter, aldus FNV Jong.

De bond pleit voor een ,,stevige revitalisering van het actieplan”. Gemeenten moeten bij de aanpak van de jeugdwerkloosheid wel beter verantwoorden hoe zij het geld daarvoor gebruiken. Bij het vorige actieplan liet dat volgens de bond te wensen over.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.