FNV: Horecaleerlingen de dupe van cao-loze tijd

0

Volgens FNV Horeca hebben leerlingen het zwaar tijdens de huidige cao-loze periode in de horeca. Zo kunnen zij er in salaris tot 20% per maand op achteruit gaan.

Volgens FNV Horeca is dit een van de negatieve gevolgen van het uitblijven van een nieuwe cao horeca. Tijdens de cao-loze periode zijn de wettelijke regels van kracht. Werkgevers mogen leerlingen nu bijvoorbeeld het wettelijk minimumloon betalen. Een 19-jarige leerling houdt dan aan het eind van de maand bijna 160 euro minder over.

‘Wij adviseren leerbedrijven wel een beloning te hanteren zoals omschreven in de cao horeca 2010-2012’, zegt Milen van Boldrik, sectorbestuurder FNV Horeca.  ‘Het duperen van leerlingen leidt tot een verslechtering van het imago van de horeca. Juist de leerlingen zijn de toekomstige vaklieden die de branche zo hard nodig heeft.’

 Dat leerlingen in de horeca hard nodig zijn blijkt volgens de bond uit onderzoek. Gekwalificeerd personeel krijgen en behouden is van groot belang, nu de concurrentie op de arbeidsmarkt groeit. Het niet afsluiten van een goede cao lijkt wellicht een besparing op de korte termijn, maar in de toekomst snijden werkgevers zich volgens de bond in de vingers, omdat de horeca niet meer aantrekkelijk is voor werknemers.
 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.