FNV: handen af van cao

1

De FNV is faliekant tegen de inmenging in cao’s zoals minister Henk Kamp (Sociale Zaken) maandag aan de Tweede Kamer voorstelde.

Kamp gaat bekijken of het mogelijk is om in tijden van crisis af te wijken van de cao, bijvoorbeeld door de afgesproken loonsverhoging niet uit te betalen.

Volgens de vakcentrale is de brief van Kamp nogal inconsequent. ,,Eerst legt de minister heel goed uit waarom het algemeen verbindend verklaren van de cao’s belangrijk is. En vervolgens wil hij toch gaan sturen door allerlei voorwaarden op te leggen", aldus de FNV.

Volgens voorzitter Jaap Smit van vakbond CNV blijkt uit de brief vooral het vertrouwen van de minister in het overlegmodel en gaat het in de brief slechts over de uitzonderlijke gevallen dat werkgevers en werknemers er zelf niet uitkomen. ,,Ook in tijden van crisis zijn de werkgevers en werknemers in Nederland prima in staat om samen tot goede oplossingen te komen", stelt hij.

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn benieuwd naar de voorstellen van Kamp. ,,Het is voor cao-partijen nu al mogelijk om af te wijken van de cao om bedrijven in problemen overeind te houden. Als de minister dat eenvoudiger en makkelijker wil maken, zullen we uiteraard serieus naar zijn voorstellen kijken”, aldus de organisaties.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Wederom hoe betrouwbaar is dit kabinet, het lijkt of de linkerhand niet mag weten wat de rechterhand doet. Ze roepen dat ze niet zoals de vorige regeringen alles in regelgeving en onder toezicht van de regering of overheid willen stellen, het zogenaamde vrije ondernemerschap, waarin partijen met elkaar de toekomst gaan bepalen, maar nu blijkt dat minister Kamp ??n partij wil bevoordelen en in de andere partij geen vertrouwen in hun gezonde verstand te hebben. Het maakt eigenlijk niet uit wie er regeert, deze groep mag alles doen en afspraken zijn zeker geen afspraken maar dictaten vanuit de regering. Denk aan spaarplan, het computerverhaal, pensioenen en het PGB, waardoor veel nu zelfstandige mensen hun zelfstandigheid gaan verliezen, nu nog even de huizenmarkt verder om zeep helpen en we hebben straks geen Cao?s meer nodig, niemand werkt dan nog.