FNV: euro extra per maand voor kinderopvang

3

Laat werkgevers en werknemers allebei een euro extra per maand betalen als investering in de kinderopvang.

Dat voorstel doet FNV-voorzitter Agnes Jongerius maandagavond in een debat over kinderopvang. Een woordvoerster van de vakcentrale heeft een bericht hierover in Trouw bevestigd.

De maatregel levert 170 miljoen euro per jaar op. Met dat geld kan de kwaliteit van de opvang worden opgekrikt. Jongerius verwacht dat werkgevers en werknemers wel bereid zijn daarvoor een euro extra te betalen. Ook werknemers zonder kinderen moeten volgens haar voorstel meebetalen.

Een euro extra is maar een kleine investering, aldus Jongerius. Zij wijst erop dat werkgevers baat hebben bij meer arbeidskrachten die meer uren willen werken. Kwalitatief goede kinderopvang kan ertoe bijdragen dat moeders besluiten meer te gaan werken. Zij denkt dat ook werknemers wel een euro extra over hebben voor de toekomst van kinderen. Bovendien is een gezonde arbeidsmarkt voor iedereen van groot belang om de welvaart op peil te houden.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

3 reacties

  1. M.Hemelrijk-Rellum op

    Ik heb wel bezwaar al is het maar 1 euro als ik geen kinderen heb die op de opvang zitten. Moet ik betalen voor andere ouders?
    Als dat zo is, is het een absurde gedachte.

  2. D. Padmos op

    Ach mw Hemelrijk-Rellum. Ik heb wel kinderen en ik zou er ook een probleem mee kunnen hebben dat ik aan de AOW mee moet betalen voor mensen die zelf geen kinderen hebben die voor hen mee kunnen betalen. Dat doe ik echter ook gewoon. Vanuit solidariteit en we worden er namelijk allemaal beter van. Meer werkenden, meer belastingopbrengst, minder bezuiniging nodig, betere economie en daardoor weer meer werkenden etc.

  3. @Padmos.. Kan je helemaal volgen. Zelf geen kinderen, echter wel werkgever. Als het geld maar goed wordt besteed en de politiek betrouwbaar blijft dat het niet een jaar later twee euro wordt. Kinderopvang, AOW, onderwijs en zorg. Het zijn zaken die maatschappelijk moeten worden opgebracht en bij voorkeur inkomensonafhankelijk moeten worden toegepast. Het hebben van een goede kinderopvang is een groot goed en bevordert de arbeidsparticipatie. Hierin in investeren zie ik als een maatschappelijke taak.