FNV: balans werk en privé moet beter

3

De balans tussen werk en privé moet beter in de gaten worden gehouden. De FNV/nieuwe vakbeweging begint daarom in het voorjaar een campagne om mensen hiervan bewust van te maken.

,,We weten allemaal hoe lekker het is om een keer flink door te werken. Maar ik heb de indruk dat dit soms doorschiet”, zei voorzitter Ton Heerts van de FNV/nieuwe vakbeweging maandag in zijn nieuwjaarstoespraak.

Volgens hem is onder meer door de komst van smartphones en tablets de scheiding tussen werk en thuis ,,enorm aan het vervagen”. Werknemers en werkgevers moeten hier duidelijke afspraken over maken. En als werknemers toch in hun vrije tijd aan de slag moeten, dan dient hier compensatie tegenover te staan, aldus Heerts. 
 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

3 reacties

 1. Ben van Goch op

  De balans werk-priv? mag ook andersom gezien worden nl priv?-werk. De afleiding en genomen tijd op de werkvloer die t.g.v. het gebruik voor priv? doeleinden van smartphones er ook wel degelijk en moeilijk controleerbaar is. Afspraken zullen duidelijk en helder moeten zijn ook in deze richting!

 2. Bart van Loon op

  Ik denk persoonlijk ook dat het probleem vaak ligt bij het feit dat mensen of leidinggevenden dit probleem niet erkennen of niet kunnen herkennen.

  Mogelijkheden om dit beter in kaart te zetten zijn bijvoorbeeld de inzet van vragenlijsten of het voeren van gesprekken over Workability en Employability.

  Voornamelijk bij Employability (Inzetbaarheid) wordt er een belangrijke driedeling gemaakt waarin de werknemer wordt gevraagd hoe zijn priv?/werk/loopbaan verhouding is. Naar aanleiding hiervan kunnen we doorpakken op dit soort problematiek. Herkennen dat het uit balans is, erkennen dat het een vervaagd is en open staan om je leven aan te passen. Hetzij alleen of eventueel met werkgever of team.

  Als organisatie zijn we hier op het moment druk mee bezig, workability en employability. Kijk eens op de website van De Linge Groep om hier wat meer over te lezen.

  Met vriendelijke groet,
  Bart van Loon
  Adviseur Arbeid en Gezondheid
  De Linge Groep

 3. Peter van Elsen op

  Kijkend naar de komende generatie zal de 8 tot 5 mentaliteit geheel verdwijnen. Alle aktiviteiten van werknemers controleren is onmogelijk en voor alle betrokkenen ongewenst. In essentie willen we medewerkers die we kunnen vertrouwen. Medewerkers die hun marktwaarde waard zijn.

  Beloningsstructuren zullen gericht worden op productie-/prestatiehoeveelheden en planning dan bijv. op een vast maandbedrag.

  Op welke tijden of dagen de medewerker zijn werkzaamheden verricht, hoeveel tijd priv? wordt besteed, waarvandaan wordt gewerkt thuis, kantoor, flexplek etc.. is dan niet meer relevant zolang de gevraagde werkhoeveelheid op tijd gereed is.

  Hiermee wordt ook invulling gegeven aan huidige vraagstukken zoals MVO, Flexwerken, Thuiswerken, CO2, fileleed, etc..