FNV: Armoede is dichterbij dan je denkt

0

In Nederland hebben meer dan één miljoen mensen een zogenaamde stapelbaan: twee of meer banen tegelijk, blijkt uit cijfers van het CBS. Het FNV vraagt aandacht voor deze mensen middels de Wereldarmoededag.

Het FNV vraagt in teken van de Wereldarmoededag aandacht voor het aantal mensen dat meer dan één baan heeft. Voor de meeste mensen zijn twee of meer banen nodig om maandelijks goed te kunnen rondkomen. Het FNV wil bewustwording creëren dat het niet met iedereen economisch goed gaat nu de crisis voorbij is. FNV-bestuurslid Mariette Patijn zegt: ‘Je hoort steeds dat het goed gaat met de economie, maar voor veel mensen gaat dat niet op. Armoede is dichterbij dan je denkt.’

De meningen zijn hier overigens over verdeeld. Uit cijfers van NEA (Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden 2014) blijkt namelijk dat mensen met een tweede baan vooral afwisseling en (toekomst)zekerheid zoeken. Werkgevers bieden steeds vaker kleine contracten aan waardoor niet iedereen zeker is van zijn of haar baan. Met name de 45-plussers geven aan dat een tweede baan er is om goed te kunnen rondkomen, maar óók om zich te kunnen ontwikkelen op meerdere gebieden. Van de 45-plussers geeft gemiddeld 8% aan dat een tweede baan een reden is om op lange termijn aan het werk te kunnen blijven. Van de 25-35 jarigen geeft maar 2,2% aan dit als hoofdreden te zien.

Bron: NOS / NEA

 

Lees ook: Opleiden: Intern, extern of incompany? en Werknemers missen nieuwe kennis of vaardigheden

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.