FNV: Arbeidsinspectie niet onafhankelijk meer

1

Nederland heeft sinds januari van dit jaar als enig Europees land geen onafhankelijke arbeidsinspectie meer.

Voortaan bepaalt minister Henk Kamp van Sociale Zaken het werk van de inspecteur, zegt de FNV. De vakcentrale gaat bij de internationale arbeidsorganisatie ILO een klacht indienen over de positie van de arbeidsinspectie, zo heeft de FNV aangekondigd.

De Arbeidsinspectie is per 1 januari samen met de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) en de Inspectie Werk en Inkomen opgegaan in de nieuwe Inspectie SZW. De minister heeft al laten weten dat de inspectie niet meer alle klachten in behandeling zal nemen, aldus de FNV. De vakcentrale is daarover ,,verbijsterd”.

,,Het klopt dat we minder klachten in behandeling nemen”, zei een woordvoerster van het ministerie van Sociale Zaken. ,,Maar alle klachten van werknemers of hun naasten blijven we onderzoeken. Wat vervalt is een willekeurige klacht van een voorbijganger.”

Het niks doen met klachten zou volgens de vakcentrale kunnen leiden tot rampen à la Chemie-Pack. FNV-bestuurder Leo Hartveld vreest dat politieke aansturing van de dienst kan leiden tot selectieve inspecties. Om misstanden te voorkomen, moet de arbeidsinspecteur onafhankelijk zijn, vindt hij. De dienst mag geen ,,politieke speelbal” worden.

Volgens het ministerie van Sociale Zaken is de arbeidsinspectie nog even onafhankelijk als voor 1 januari. ,,Ook de arbeidsinspecteur blijft onafhankelijk. De minister kan geen invloed uitoefenen op de selectie van de afzonderlijke bedrijven.”

De FNV wijst er verder op dat bij de inspectie een op de vijf banen verdwijnt. Daardoor blijft er nog maar één controlerend ambtenaar op 45.000 werknemers over, terwijl de internationale norm één op de 10.000 is. Over het tekort aan inspecteurs had de FNV al eerder bij de ILO aan de bel getrokken.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Ja ,na de artikel in de NvhN, kan ik me dat wel voorstellen,dat men arbeids inspectie liever buitenspel zet. Zoveel duizenden buitenlanders aan het werk in Nederland , met zoveel mensen in de bijstand. Deze werknemers worden vaak voor een habbekrats ingezet, meestal niet het lichtste werk, dus gezondheid schadelijk. Dit is wel een VVD regering, die hebben vaak niet zoveel over voor :Arbeidsvoorwaarden,want dit betreft hun eigen achterban. Net zo als kinder opvang, ze maken het zo duur dat die moeders beter in de bijstand of thuis kunnen blijven, dat is voor de mensen onder aan de maatschappij voordeliger, en kan men weer meer goedkope oost euro werknemers in dienst nemen, die het alleen voor dat doen wat men in de portemonee krijgt. Dus ARBO problemen zijn er dan niet meer en inspectie niet meer nodig. De minister zou er over kunnen denken om geen arbeidsvergunningen meer te verlenen aan werknemers van buitenaf, en die banen nederlandse werknemers aan te bieden, dan kan de inspectie behouden blijven.